Pozor při nákupu doplňků stravy!

Lidé s různými druhy intolerance na látky obsažené v potravinách si musí dvakrát rozmyslet, co vloží do úst. A tak se běžná návštěva samoobsluhy často mění na detektivní práci, kdy je nutné zkoumat titěrné nápisy na etiketách. Avšak možná ani oni netuší, že některé léky a výživové doplňky obsahují lepek, který komplikuje život celiakům.

Celiakie je nepříjemná vrozená porucha metabolismu, při které organismus špatně reaguje na lepek (gluten). Ten se běžně nachází například v obilovinách, zejména v pšenici, ječmeni a žitu. V závislosti na formě poruchy stačí menší či větší dávka lepku a člověk se musí vyrovnat s řadou nepříjemných syndromů. U lidí s touto intolerancí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Povrch tenkého střeva se následně zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Proto tito lidé čtou v potravinách pozorně etikety, aby se vyhnuli potížím s trávicím traktem. V lékárně však už tolik obezřetní nejsou. Vždyť koho by napadlo, že doplňky stravy nebo léky na tlumení bolesti můžou obsahovat lepek, a celiakům tak způsobit nechtěné problémy?

Zatímco léky a výživové doplňky vhodné pro diabetiky bývají zřetelně označeny, celiaci v tomto směru mají zatím smůlu. Zjistit, zda preparáty obsahují lepek, mají někdy problém i lékárníci. „Pomocné látky v lécích a sirupech můžou být vyrobeny z obilovin, a proto můžou obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ říká farmaceutka Zuzana Bajzíková. Ze škrobu se vyrábí maltitol, což je alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza, proto se využívá jako sladidlo v sirupech vhodných pro diabetiky. Sorbitol má podobné vlastnosti a využití jako maltitol, přirozeně se nachází v jeřabinách, třešních a některém ovoci, průmyslově se vyrábí ze sacharózy z kukuřice a lepek neobsahuje. Modifikovaný sorbitol však lepek obsahovat může, pokud je získaný z pšenice.

„Maltitol a sorbitol se kromě sirupů a granulátů přidávají i do cucavých pastilek a některých druhů tablet, ale na krabičce ani v příbalové informaci se často nedočtete, jakého původu je škrob, zda byl použit pšeničný nebo je kukuřičný či rýžový, které lepek neobsahují a nepředstavují pro celiaky žádné riziko,“ pokračuje lékárnice. „Myslím, že výrobce léku by měl pomocné látky přesně definovat nebo označit produkt jako vhodný pro celiaky, usnadnil by tím práci lékárníkům a život pacientům, kteří často pátrají po složení léku, neboť nevědí, zda jim i to malé množství lepku způsobí nebo nezpůsobí zhoršení onemocnění.“

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *