Také jste si s příchodem nového roku dali předsevzetí týkající se jídelníčku? Nemuselo jít hned o přísné a někdy i nevyvážené diety. Mnoho lidí si slibuje, že začne konečně jíst zdravě. Jenže co to ve skutečnosti znamená a jak k takovému super jídelníčku přistupovat?
Jedno je jisté: rozhodně byste během dní, kdy se rozhodnete žít a jíst zdravě, neměli hladovět.
To je podle odborníků pravidlo číslo jedna. V dnešní době odborníci navíc dodávají, že víc než na kvantitu – tedy její omezování – byste se měli zaměřit na kvalitu potravin, kterými dodáváte energii svému tělu. Jak poznáte, že si vaše tělo žádá změnu?: Podle lékařů nikoliv pohybem ručičky na váze, která se vychyluje ve váš neprospěch, ale spíš tím, jak vypadají vaše vlasy, pleť, zuby… Čínská medicína to propaguje už stovky let a ta západní se od ní pomalu začíná učit.
Jídelníček mistrů
Žijeme v době plné stresu a ten se právě odráží v nesouladu celého těla. Tedy i na jeho vzhledu. Pokud pro vás rok 2017 má být zdravý a veselý, prohlédněte se u zrcadla, naordinujte si jídelníček mistrů a máte vyhráno. Nutriční specialisté se shodují, že zdravá a vyvážená strava, a také to, jak umíte zabojovat se stresem, to vše se projeví nejprve právě na vzhledu vašich vlasů a pleti. Výživová koučka Jana Chalupská vysvětluje: „Vnitřní pohoda člověka, to jak zdravě jí, se projevuje na stavu vlasů, jeho pokožky. Je potřeba vyladit denní příjem potřebných minerálů tak, aby vaše tváře i hříva zářily zdravím.“
Odbornice potvrzuje, že jídlo a přístup k němu má velký vliv na náš celkový vzhled. „Nejíme jen proto, abychom se nasytili, měli bychom také tělu dodat, co potřebuje. Zdravá strava je základ dlouhověkosti a komplexního zdraví, proto se vyplatí hledět na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Předcházejte budoucím obtížím tím, že budete servírovat potraviny, které mají smysl. Vynechejte nákupy ve slevách, cukrovinky, chipsy i kolové nápoje, váš organismus si žádá něco jiného. Navíc je faktem, že zdravé potraviny vás zasytí na velmi dlouhou dobu, takž i když jsou dražší v pořizovacích nákladech, paradoxně vás porce jídla k obědu vyjde levněji.“