V době, kdy se touha po štíhlé postavě stala každodenní výzvou pro mnohé z nás, se jako potenciální pomocníci objevila probiotika. Jak můžou ovlivnit vaši váhu, na co si dát pozor a proč je důležitá správná volba jejich kmenů a také životního stylu?
Probiotika mají za úkol udržovat dobrou funkci trávení a léčit potíže, které se můžou objevit. Tyto dobré bakterie umožňují mimo jiné regulovat střevní problémy, jako jsou bolesti břicha, epizody zácpy a průjmu, zažívací potíže, nadýmání a plynatost, nevolnosti a zvracení. Dbát na dobrý přísun probiotik je tedy zárukou zdravého trávicího a střevního traktu. Ale přínosy těchto dobrých bakterií zde nekončí! Pokud má výživa hrát klíčovou roli při efektivním hubnutí, může být obohacení stravy o probiotické látky dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti, protože tyto produkty se můžou stát skutečnými spojenci v případě nadváhy a obezity. Mnoho vědeckých studií ale také zjistilo, že umožňují omezit nabírání hmotnosti a ukládání tuku, a to i přesto, že jejich uživatelé byli na hyperkalorické dietě bohaté na tuky (které tvořily až 55 % jejich denního kalorického příjmu).
Která jsou nejúčinnější?
Na eliminaci kil a úbytek tělesného tuku existují tři specifické kmeny: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri a Bifidobacterium breve. Každý z těchto kmenů má svou vlastní roli: první podporuje hubnutí – 125 osob s nadváhou po dobu 12 týdnů užívalo placebo nebo doplněk stravy Lactobacillus rhamnosus ve formě kapsle. Výsledek ukázal, že ženy, které užívaly doplněk, zhubly 4,4 kg oproti 2,6 kg v placebo skupině. U těchto žen bylo navíc zaznamenáno snížení tělesného tuku (adipozity) a jejich BMI.
Lactobacillus gasseri zase umožňuje výrazné snížení břišního tuku tím, že podporuje látkovou výměnu tuků a napomáhá zeštíhlení postavy. Umožňuje kontrolovat produkci leptinu, hormonu, který dlouhodobě řídí naši sytost, a také díky jeho schopnostem „spalování tuků“ aktivací některých genů. Pomáhá také snížit riziko inzulínové rezistence, která je často spojena s vývojem břišního tuku, takže pomáhá dosáhnout plochého břicha.
Bifidobacterium breve pro změnu reguluje pocit hladu vyvažováním produkce leptinu, urychluje úbytek tělesného tuku a hmotnosti. Osoby, které konzumovaly toto probiotikum, zaznamenaly také snížení hladiny krevní glukózy, triglyceridů a celkového cholesterolu.
Tyto tři „hubnoucí kmeny“ jsou probiotika typu „lactis“, což znamená, že se vyskytují ve fermentovaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, kefír a sýry.
Ochrana před přejídáním
Všechna probiotika však přispívají k regulaci rovnováhy mikrobiomu a podporují proces hubnutí. Další prospěšné bakterie se nacházejí v kvašené potravě, jako je kombucha, kysané zelí a jiná kvašená zelenina, miso polévka, tempeh, natto či kimchi. Jedna studie zkoumala specifické kmeny probiotik, jako je butyrát, a zjistila, že můžou působit jako hormon potlačující chuť k jídlu, který nás chrání před přejídáním se. Další studie o Lactobacillu sakei, probiotickém kmeni nacházejícím se v kimchi, zjistila, že pomohl obézním lidem, pokud byl užíván dvakrát denně po dobu 12 týdnů. Výzkumy o tempehu jsou stále relativně nové, ale jedna studie zjistila, že konzumace této potraviny vedla k přemnožení dobrých bakterií, včetně té, která může být účinná jak při prevenci diabetu typu 2, tak i při obezitě.
I když ale zařazení probiotických potravin do vaší stravy může pomoct při hubnutí, je dobré při snaze o zhubnutí vždy upřednostňovat pravidelné cvičení a zdravou, vyváženou stravu.