Zima a čas strávený v uzavřených prostorách si nemilosrdně vybírá svou daň a čekárny u doktorů se plní rychlostí blesku. Přitom způsob, jak posílit imunitu, nebo účinně překonat počátek nemoci, máme na dosah ruky – má název rakytník. Svému tělu dodáte nejen notnou dávku vitaminu C, ale také vysoké množství biodynamických látek a přírodních antivirotik a antibiotik z levandule.
Jak rakytník podporuje imunitu?
Rakytník nejenže posiluje imunitu, ale také zvyšuje odolnost organismu vůči různým patogenům, včetně virů, bakterií a plísní. Rakytník řešetlákový obsahuje až 200x vyšší množství vitaminu C než citron. Tento vitamin je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Dále obsahuje provitamin A (beta karoten), vitaminy D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin. A ve spojení s Levandulí Chodouňskou tím tělu dodáte navíc přírodní antidepresanty, antivirotika, antibiotika, flavonoidy a řadu minerálních a biodynamických látek. Tyto látky pomáhají tělu efektivněji reagovat na infekce a podporují zdraví imunitního i nervového systému.
„Plod rakytníku se zpracovává v době zralosti. Nemá žádnou výraznou chuť, takže je dobré nálev ze sušeného rakytníku doplnit třeba vymačkanou šťávou z bio citronu, bio pomeranče či bio mandarinky nebo doplnit bio ovocným čajem. My kombinujeme bio rakytník s bio Levandulí Chodouňskou, abychom dokázali podporovat v jednom šálku imunitu a nervovou a trávicí soustavu,“ vysvětluje naturopatka z Levandulového údolí Helena Neumannová a dodává: „Při výběru bylin a bylinných produktů vždy dbejte na jejich původ, protože jen bio bylina vypěstovaná bez chemie v půdě bez pesticidů, hormonů a antibiotik má prokazatelně léčivé účinky.”
Jak konzumovat bio rakytník?
Existuje několik způsobů, jak zařadit rakytník do stravy. Můžete si pořídit bio rakytník ve formě čaje, šťávy, kapslí nebo oleje. Šťávy a sirupy z rakytníku mohou být sladké nebo kyselé, a jsou skvělým doplňkem stravy v zimních měsících, kdy je potřeba posílit imunitu. Jejich chuť bývá ale výraznější a často kombinovaná s cukrem. Pokud chcete čistou sílu rakytníku, ideální jsou čaje a čajové směsi v bio kvalitě. Při přípravě nálevu dbejte na postup a zalévejte čajovou směs vodou o teplotě 70-80 °C. Pak si rakytník zachová potřebné množství prospěšných látek.