Potraviny, které podporují lidský metabolismus, pocházejí z běžně dostupné stravy. „Pozitivní vliv mají stopové prvky jako např. chrom, který se podílí na hospodaření základních živin a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi,“ radí odbornice na výživu Ivana Kabelková (na obr.).
Poměrně bohatými zdroji tohoto prvku jsou maso, kvasnice, mléčné výrobky, lesní plody, červená řepa a hrubá obilná mouka.
Mezi další enzymatický kofaktor patří také stopový prvek mangan, který díky své schopnosti přispívá při metabolismu aminokyselin, cholesterolu a cukrů, a tak podporuje normální energetický metabolismus člověka. Je obsažen hlavně v ananasech a ananasové šťávě. Mezi další důležité zdroje manganu patří ořechy, luštěniny, celozrnné pečivo a příkladně černý čaj.
Z vitaminů, které se účastní aktivace energetického metabolismu to je thiamin – vitamin B1, který patří do základní řady vitaminů skupiny B. Nachází se prakticky ve všech orgánech a tkáních lidského těla. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, vnitřnosti (játra, ledviny, srdce), také vepřové maso. Z rostlinných zdrojů to jsou celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy.
Citrusové plody jsou vhodné, když chceme doplnit chybějící vitamin C a vitaminy skupiny B, minerální látky (hořčík, vápník), a také vlákninu, která pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Mezi jiné cenné látky obsažené v citrusech řadíme flavonoidy, které plní funkci antioxidantů (látky, které neutralizující působení volných radikálů).