Život bez zánětu je nejnovější knihou Davida Freje, lékaře, odborníka na přírodní léčbu civilizačních nemocí a autora řady knih o léčení stravou či o ájurvédské medicíně. Dočteme se v ní, že hlavní příčinou úmrtí je v průmyslově vyspělých zemích nevyvážená strava a podle něj se na zhoršování zdravotního stavu populace podílejí polotovary, velké množství soli a konzervantů, rafinované oleje a cukr, málo zdravých tuků, ořechů a semínek, ryb, zeleniny a ovoce.
Zásadní součástí protizánětlivého režimu je tak právě strava. To ovšem nespočívá v dietách a koktejlech či v neustále doporučované stravě s nadbytkem sacharidů, ale v synergickém účinku mnoha protizánětlivě působících potravin. Cílem knihy je proto ukázat, že protizánětlivý jídelníček z dostupných potravin, koření a bylin zahrnuje to nejlepší ze stravy našich předků. Provedené výzkumy totiž jasně ukazují, že u lidí, kteří jedí vyváženě, se riziko civilizačních nemocí snižuje až o neuvěřitelných devadesát procent.
Kniha je tak určená pro všechny, kteří chtějí vyvážené stravě porozumět a díky ní potlačit nezdravé záněty. K tomu je ovšem potřeba omezit nebo zcela vyloučit některé škodlivé pokrmy a ve větší míře jíst správné kombinace potravin, které působí proti zánětu. Kniha mj. obsahuje před dvě desítky receptů, které vás mohou inspirovat ve zdravějších a vyváženějších kuchařských počinech.