Stres, který je v souvislosti s koronavirem a omezeními všudypřítomný, může být spouštěčem řady psychosomatických zdravotních problémů. Ženy velmi často řeší stres jídlem, obvykle nezdravým mlsáním, čokoládou, zvýšenou konzumací kávy a energetických nápojů. Na chvíli se jim sice uleví a zlepší nálada, ale k večeru jim dojde, že kromě odbíhání od práce prokrastinují a zároveň jdou naproti kilům navíc, což je zpětně frustruje a ještě zhoršuje celkovou náladu. Jak z toho ven? Pomůže pravidelný lehký jídelníček a průběžné upíjení minerálek, zmapování vlastních emocí i plán dne.
„Vyčerpaná, nervózní a nevyrovnaná žena nemůže kolem sebe šířit pohodu a dávat svým dětem pocit jistoty. Proto by měla v první řadě myslet na sebe, stejně jako při krizové situaci v letadle,
kdy má nasadit kyslíkovou masku nejdříve sobě a teprve pak dítěti. Pokud totiž bude nasazovat masku nejdříve dítěti, může se stát, že během tohoto úkonu omdlí a nepomůže dítěti ani sobě. Proto by i v těchto nelehkých časech měly ženy věnovat velkou péči nejprve sobě – aby měly dostatek energie a síly, díky kterým dokáží podpořit i ostatní,“ upozorňuje terapeut Michal Nikodem.
Koronavirus změnil všem život a zaběhané stereotypy. Většina žen musela po uzavření škol
a mateřských školek, sociálních zařízení a stacionářů zůstat doma nebo pracuje z domova, část z nich i proto, že jsou jejich pracoviště zavřená. Zdánlivě sice mají víc času, ale zároveň musí do 24 hodin vměstnat svou vlastní práci, častější přípravu jídla, pomoc při školní výuce dětí, péči o domácnost i kreativní a smysluplné trávení většího množství času se svými nejbližšími v uzavřeném prostoru. Měly by zvládnout výkyvy nálad dětí i mužů, k tomu se přidává starost o seniory v rodině. Na ženy je toho v této době naloženo skutečně dost a ne každá to zvládá s nadhledem.
„V době zvýšeného stresu hraje důležitou roli i kvalitní stravování, napomáhající správnému zažívání se správnou funkcí střev, která jsou hlavním sídlem imunity. Strava by měla být lehká, s omezením na minimum těžkých, tučných a smažených jídel. Hlavní složku by měly tvořit kvalitní bílkoviny, tj. libová masa, vejce a mléčné výrobky (převážně zakysané), spolu s luštěninami, rýží, bulgurem, kuskusem, quinoou, těstovinami (lépe celozrnnými) a pořádnou porcí zeleniny v každé příloze. S pečivem je lepší to nepřehánět, stejně jako s jednoduchými cukry, jejichž přiměřenou konzumaci pokryje čerstvé ovoce. Po zdravém jídle si můžete i zdravě zamlsat – kouskem kvalitní hořké čokolády nebo třeba lehkým tvarohovým dezertem. Neméně důležitou roli hraje pitný režim, žen i jejich rodin,“ doporučuje obezitoložka a endokrinoložka MUDr. Alexandra Moravcová.
Pitný režim je také velmi důležitý, protože na nedostatek tekutin tělo reaguje bolestí hlavy, únavou a dalšími nepříjemnými příznaky. Už ztráta tekutin na úrovni 2 % tělesné hmotnosti představuje snížení výkonu až o 20 procent. Pro celou rodinu se ke každodennímu pití hodí slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l – mohou se pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu. Při horečkách a dalších situacích, které doprovázejí zvýšené pocení, kdy je třeba tělu doplnit nejen tekutiny, ale i minerální látky, jsou vhodné silně mineralizované vody (obsah rozpuštěných pevných látek 1500–5000 mg/l).