Každý den jsme vystaveni působení volných radikálů – od přirozených metabolických procesů v našem těle, až po důsledky našich nezdravých rozhodnutí (např. nezdravé stravy, konzumace alkoholu a kouření) – a působení okolního prostředí (např. znečištěné ovzduší a UV paprsky).
Naše tělo má vlastní přirozený antioxidační obranný systém, někdy ale nedokáže udržet krok a hromadící se volné radikály neutralizovat. Naše těla jsou vystavena tzv. oxidačnímu stresu, což se může postupem času negativně projevit. Oxidační stres může nastat v kterémkoli orgánu našeho těla včetně pokožky, mozku, srdce či očí.
A protože nám přibývá slunečných dnů, je nutné myslet na to, že krátkovlnné UV záření, které působí na kožní buňky, vyvolává vysoce reaktivní volné radikály. Volné radikály (nadbytečné molekuly kyslíku) poškozují kožní buňky. Čím je poškození závažnější, tím je větší riziko vzniku vrásek, chronických poškození či rakoviny kůže.
Aby se tělo mohlo proti oxidačnímu stresu bránit, potřebuje ve stravě přijímat pestrou škálu antioxidantů. Jedním z nejsilnějších je Astaxanthin. „Západní dieta je typická přemírou vysoce průmyslově zpracovaných potravin, a naopak nedostatkem některých kvalitních surovin jako vlákniny či antioxidantů, především polyfenolů a karotenoidů. Přitom ty jsou pro náš organismus naprosto nezbytné. Proto je v mnoha případech vhodné jejich množství doplnit formou kvalitních potravinových doplňků. Jedním z nejpopulárnějších antioxidantů z oblasti karotenoidů je Astaxanthin“, vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.
Jde o červený karotenoid, přírodní pigment, který se nachází v mořských plodech, řasách, ale třeba i peří plameňáků. Lososům, krevetám nebo plameňákům dodává jejich typickou růžovočervenou barvu. Nejčastěji se získává z mořské řasy Haematococcus pluvialis a má velmi silné antioxidační účinky, dokonce silnější než vitamín C, E či beta-karoten.
„Astaxanthin podporuje náš imunitní systém a má protizánětlivé účinky. Je vhodným doplňkem stravy pro sportovce. O vlivu astaxanthinu na sportovní výkon bylo provedeno mnoho výzkumů, z nichž vyplývá, že astaxanthin pomáhá zvýšit sílu, vytrvalost, úroveň energie, a naopak snížit únavu. Má příznivý vliv na regeneraci svalů po intenzivní fyzické zátěži. Snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech. Kyselina mléčná způsobuje únavu svalů a jejich pálení během aktivity,“ konstatuje sportovní lékař MUDr. Karel Martínek.
Astaxanthin chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Při vnitřním užití se totiž značně prodlouží doba, kterou může člověk strávit na sluníčku bez začervenání kůže. Díky ochraně před UV zářením a svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům navíc astaxanthin brání předčasnému stárnutí kůže způsobenému právě UV zářením a chrání buňky před škodlivým oxidačním stresem. Naopak jeho užívání zvyšuje její hydrataci a elasticitu. Zároveň redukuje vrásky i tvorbu stařeckých skvrn.
Jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů jsou borůvky – obsahují vitamin C, třísloviny a železo. Zvlášť bohaté jsou na karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Vědecké výzkumy potvrdily schopnost borůvek zlepšovat zrak a snižovat hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snížit hladinu krevního cukru. Zároveň podporují mozkové funkce.