Zvýšené riziko zánětlivých onemocnění střeva, rozvoje nádorů, revmatoidní artritidy, lupusu, roztroušené sklerózy, cukrovky 1. typu nebo třeba vysoký krevní tlak.
To vše vám hrozí, pokud nejste pravidelně venku a vynecháváte ve vaší stravě potraviny bohaté na vitamín D.
Déčko“ patří k nejstarším molekulám ve vývoji a existenci živočichů na této planetě. „Jeho důležitost se potvrdila v období, kdy se živé organismy přesouvaly z vod oceánů na souš,“ vysvětluje MUDr. Hana Pospíšilová v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „V tu chvíli bylo potřeba, aby jejich tělesná schránka a její opora byla dostatečně pevná a odolná. Právě vitamín D hraje jednu z hlavních rolí pro zdravý vývoj i následný metabolismus kostní tkáně.“
Klinické projevy jeho nedostatku jsou známy mnoho staletí. Kromě výše jmenovaného způsobuje strádání vitamínu D třeba sníženou imunitu, což vede k mnoha obtížím.
Kdo potřebuje vitamín D nejvíce?
Obzvlášť pozor na nedostatek vitamínu D by si měli dát starší ročníky. „Tvorba vitamínu D v kůži se snižuje s věkem, u seniorů se ho vytvoří ve srovnání s mladými dospělými dokonce 4x méně,“ upozorňuje paní doktorka. „Obezřetní by měli být především ti, kteří žijí v domovech důchodců, v LDN, nebo jsou uzavřeni doma. Tedy všichni, kdo mají nedostatek slunečního světla.“
V současné době jsou také ohroženy těhotné ženy, které mají mnohem nižší hladinu vitamínu D, než by měly mít. „Je vědecky prokázáno, že nedostatek tohoto vitamínu během těhotenství může ohrozit vývoj kostry potomka. Zároveň může u plodu stoupat riziko vzniku cukrovky I.typu.“
Nízká hladina vitamínu D u těhotných ale neohrožuje jenom plod, ale i ženu. Mohou totiž trpět preeklampsií, tedy stavy, kdy mají zvýšený krevní tlak a bílkovinu v moči (někdy i otoky).
„Nejnovější studie dokonce potvrdily, že nedostatečný přísun vitamínu D v období těhotenství zvyšuje až 4x pravděpodobnost, že budoucí maminka bude rodit císařským řezem,“ dodává odbornice.
Zaměřit se na stravu bohatou na vitamín D by se také měli vegetariáni a vegani a lidé s nemocemi jater, ledvin a poruchami vstřebávání (zejména onemocnění střev).
Děti a vitamín D – pozor na křivici!
Pokud se dětem nedostává adekvátní množství vitamínu D – chodí málo na sluníčko a nemají ho ve stravě – mohou onemocnět křivicí.
„Křivice, neboli rachitis, se projevuje těžkou poruchou kostí,“ vysvětluje MUDr. Hana Pospíšilová. „Kosti měknou (chybí fosforečné soli) – zejména lebeční – zuby rostou nepravidelně a tvrdé patro je klenuté. Zároveň se kosti dolních končetin ohýbají a dítě přestává chodit. Dochází k hroucení obratlů, a tím vznikají zkřiveniny páteře.“
Slunce, ryby, mléko, sýry, žloutky – máte vystaráno!
Není třeba opakovat, že nedostatečný přísun vitamínu D s sebou přináší hodně komplikací – špatným metabolismem kostní tkáně počínaje a sníženou imunitou konče. Přitom není nic jednoduššího než prevence.
„Vitamín D se při dostatečném slunečním záření tvoří v kůži – až 90% jeho celkového množství v těle. Bohužel během zimy si většinou sluníčka moc neužijeme, proto je třeba ho doplňovat ve stravě,“ radí specialistka. „Skvělou kompenzací jsou ryby – především úhoř a sleď. Kdo nemá ale ryby rád, měl by do svého jídelníčku pravidelně zařazovat vejce (žloutky), mléko a mléčné výrobky – sýry, jogurty, máslo,“ dodává MUDr. Hana Pospíšilová v rámci projektu Bílé plus. Více informací na www.bileplus.cz.
Doplňujte vitamín D i v zimě!
Určitě víte, jak moc je pro nás vitamín D nepostradatelný a že si ho naše tělo vytváří v kůži především ze slunečního záření. Během léta není problém „déčko“ průběžně doplňovat, horší je to ovšem během podzimu a zimy. Proto se obzvláště v tuto dobu zaměřme na potraviny bohaté na tento zázračný vitamín.
Až 90% vitamínu D získáváme ze sluníčka. Udává se, že dospělá osoba bílé pleti vystavená letnímu slunci vytvoří ve své kůži 250 µg vitaminu D3 za 15-20 minut, delší pobyt na slunci k další tvorbě již nevede.
„Zajímavé je, že se lidem s tmavou pletí zformuje v kůži vlivem sluníčka méně vitamínu D než u lidí se světlou pokožkou,“ informuje nás PhDr. Karolína Hlavatá, Phd. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Je to tím, že melanin v jejich kůži odfiltruje sluneční záření.“
Kolik potřebujeme vitamínu D?
„Doporučený denní příjem pro děti a dospělé do 60 let je 600 IU (jednotek), což odpovídá 15 µg,“ upřesňuje odbornice. „Osoby starší nad 60 let ale potřebují 800-1000 IU, protože po 60. roce věku dramaticky klesá schopnost získat vitamin D ze slunečního svitu a zároveň se snižuje schopnost ledvin zpracovat normální vitamin D na jeho aktivní formu – D3, která je zodpovědná za veškerá pozitiva vitamínu D v těle.“
Nejnovější průzkumy bohužel ukazují, že až 59% populace má nedostatek vitamínu D a přibližně u 25% z nich je jeho hladina extrémně nízká. Pouze 10% obyvatel má optimální množství tohoto vitamínu.
Jak je to s „déčkem“ u těch nejmenších? „V ČR je kojencům podáván vitamín D – Vigantol – 1 kapka denně od 2. týdne od narození do konce 1. roku – zároveň během zimních měsíců ve 2. roce života. Nedonošeným dětem se obvykle podávají 2 kapky denně,“ zmiňuje MUDr. Hana Pospíšilová v rámci kampaně Bílé plus.
Mějte „déčko“ pod kontrolou
Současný životní styl nám to bohužel v boji proti nedostatku vitamínu D komplikuje. Lidé žijí, pracují a sportují v uzavřených místnostech pod umělým světlem a nestíhají chodit na sluníčko. Zároveň s přicházejícím podzimem jsou dny znatelně kratší a slunečních paprsků zákonitě ubývá.
Proto se snažte vitamín D doplňovat v jídle. „Vitamín D je zastoupen v rybách, žloutcích, mléku a mléčných výrobcích a také v játrech,“ vyjmenovává PhDr. Karolína Hlavatá, Phd. zdroje nepostradatelného vitamínu. „Zajímavostí je, že jeho obsah v mléce, másle a mléčných výrobcích závisí na ročním období, protože v organismu krav je syntetizován ve větším množství při pastvě na slunci, a tak se zvyšuje i jeho obsah v mléce.“
Vitamín D – ovlivňuje „téměř vše“
Proč si hlídat příjem vitamínu D? „Především proto, že zvyšuje vstřebávání vápníku a fosfátů ve střevě a je nepostradatelný pro růst kostí do délky. Zároveň v novorozeneckém a kojeneckém věku spoluurčuje kvalitu kosti a během života poskytuje ochranu před zlomeninami,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Phd.
Tím ovšem přednosti vitamínu D nekončí. Byly totiž prokázány jeho pozitivní účinky v souvislosti s imunitou, se snížením pádů u starší populace, se zánětlivých onemocnění střeva, revmatoidní artritidou, lupusem, roztroušenou sklerózou, cukrovkou 1.typu, metabolickým syndromem, ale i s nádory – především prsu, tlustého střeva, prostaty.