Pečete si na svátky samy? Potom si jistě přejete, aby vaše vánočka a cukroví byly křehké a voňavé. Zkrátka aby příjemně máslová vůně linoucí se z trouby, doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice, dokreslila kouzelnou vánoční atmosféru. Aby tomu tak bylo, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Pak budete mít jistotu, že bude všem chutnat nesrovnatelně více než jeho „šizená“ varianta z nekvalitních přísad. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin a jak je skladovat?
Máslo
Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů jeho kvality je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 procent. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.
Mouka
Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Navíc díky této mouce bude vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.
Droždí
Bez droždí se při přípravě kynutého těsta na vánočku neobejdete. Jedná se o živé kvasinky, které s pomocí cukru dokáží vytvořit oxid uhličitý, díky němuž těsto krásně vyběhne. V obchodě si proto zkontrolujte neporušenost obalu. Až doma droždí rozbalíte, mělo by mít krémovou barvu a snadno se drolit. Nezapomeňte, že droždí si své vlastnosti uchová pouze tehdy, když ho budete skladovat v lednici do 8 °C.
Vejce
Liší se způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce z razítka zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Vejce by se neměla umývat – narušilo by to jejich ochranný povlak a byla by tak náchylnější k absorpci mikroorganismů. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu (ideálně mezi 5-8 °C). Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.
Tip: Jak číst kód na skořápce: První část = způsob chovu slepic (0 – biovejce z ekologického zemědělství, 1 – vejce nosnic ve volném výběhu, 2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 – vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec. Třetí část – identifikační číslo chovatele (drůbežárny).
Rozinky
Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože po přidání cukru se už jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly.
Tip: Věděli jste, že jsou rozinky velmi prospěšné vašemu zdraví? 100 g rozinek obsahuje jen 3 g bílkovin a 1,5 g tuků, zato ale 78 g glukózy a fruktózy – dodávají tak rychle energii. U rozinek byla měřena také ORAC hodnota, která zjišťuje antioxidační kapacitu potravin, přičemž doporučená denní dávka je 5000 těchto jednotek. Sto gramů rozinek obsahuje 3406 ORAC, zatímco stejné množství brokolice 3083, pomeranče 2103 jednotek. V rozinkách je kromě jiných látek obsažený také inulin, který má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Ta vytváří vhodné podmínky pro práci tlustého střeva a nepřímo tak bojuje proti jeho nádorovým onemocněním.
Ořechy
Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou kažení (žluknutí) ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.
Cukr
Měl by být označen skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polobílý). Bílý cukr se získává rafinací. Při této technologii se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý.
Smetana
Aby se smetana mohla nazývat smetanou, musí být vyrobena pouze z mléka s obsahem tuku vyšším než 10 procent. Šlehačku lze ušlehat ze smetany, která obsahuje více než 30 % tuku. Smetana před prodejem prochází tepelným ošetřením, které má za úkol zničit nežádoucí mikroorganismy. To probíhá pomocí pasterace nebo metody UHT (ultra tepelným ošetřením). Při pasteraci je výrobek zahříván minimálně na 71,7 °C po dobu 15 sekund. Při UHT se výrobek mžikově zahřeje na 135 °C. Pasterace je k výrobku šetrnější a přináší i lepší zachování chuti a výživových hodnot. Pasterovaná smetana se zpravidla uchovává v teplotě od 4 °C do 8 °C, zatímco trvanlivou smetanu ošetřenou metodou UHT je možné skladovat až do 24 °C. Před šleháním je ovšem nutné trvanlivou smetanu předem vychladit, nejlépe při teplotě do 8 °C po dobu 24 hodin.
Kakao
Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.
Džem
Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a min. 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 gramů alespoň 45 g ovoce. Džemy obsahují cukr, který mj. slouží jako přírodní „konzervant“. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.
Soutěž: Pokud rádi soutěžíte, navštivte webový portál akademiekvality.cz, kde si stáhněte a vytiskněte herní kartu s třiceti volnými políčky. Do nich vystřihujte a nalepujte následující loga kvality: Regionální potravina, Klasa, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP), Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské značení ekologické produkce. Vyplněnou kartičku poté zašlete na adresu uvedenou na webu. Soutěž probíhá do 1. ledna 2017.