Červená rýže pochází z Thajska a jedná se o speciálně kultivovaný hybrid rýže divoké a dlouhozrnné. Je specifická svou nazrzlou až hnědou barvou a příjemnou chutí po oříšcích. Jedná se o klasickou neloupanou rýži, která si díky slupce zachovává plnou rýžovou chuť a po uvaření zůstává křupavá. Zachovává si svou pevnost i tehdy, když se přepeče nebo mírně rozvaří.
Červená rýže obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a stopových prvků, jako jsou vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamin E a velmi cenné minerální látky, které uvítají především vegetariáni: vápník, hořčík a fosfor. Červená rýže nabízí také vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin). Důležitý je v ní také obsah draslíku, který pomáhá regulovat metabolismus tekutin v těle – působí proti zadržování vody v těle. Dále jsou v červené rýži přítomny antokyany, což je skupina antioxidantů prokazatelně působící jako prevence proti rakovině. Slupka obsahuje veškeré tyto vitaminy a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá.