Lidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují. Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně. Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami? Mléko je jediný nápoj na světě, který obsahuje tak široké množství přirozeně se vyskytujících nutrientů. Poskytuje dětem esenciální nutrienty včetně vápníku, bílkovin, draslíku a hořčíku a celou řadu vitaminů (B2, B12, A, D, E, K).
Mléko a mléčné výrobky mají nejen vysoký obsah vápníku, ale navíc je tento vápník snadno dostupný pro náš organismus. Abychom dostali stejné množství vápníku, jaké je v jedné sklenici mléka, museli bychom sníst více než dvě celé brokolice nebo jednu hlávku vařené kapusty.
Spotřeba mléka je spojena se sníženým rizikem nepřenosných chorob, jako je osteoporóza, případně rakovina tlustého střeva a diabetes 2. typu. Mléčné výrobky jsou vynikající volbou při napomáhání regeneračním procesům jak po namáhavém cvičení, tak i při zvyšování výkonu.
Mléko se svou přirozenou rovnováhou vody a elektrolytů, uhlohydrátů a bílkovin pomáhá tělu doplňovat zásoby glykogenu a vytvářet svalovou hmotu. Bílkoviny kravského mléka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných k našemu růstu, které si tělo neumí syntetizovat samo. V mléce je možno nalézt téměř všechny vitaminy, o nichž víme, že jsou pro člověka nezbytné. Mléčné výrobky přinášejí jen 10 procent kalorií z naší stravy, přičemž poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a více než 50 % procent našeho vápníku a vitamínu D. Mléko a mléčné potraviny obsahují nenahraditelný soubor výživných látek, které nelze nalézt v žádném jiném jídle či nápoji. Lidé užívají po staletí teplé mléko s medem k tomu, aby jim pomáhalo usnout.