Shiitake je japonská dřevokazná houba, která obsahuje spoustu vitaminů B a D, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jako je například polysacharid lentinan. Ten údajně zvyšuje tvorbu látek, které povzbuzují náš imunitní systém, a podporuje tvorbu látek, které napadají bakterie, viry i rakovinotvorné viry. Není divu, že se jí přezdívá houba dlouhověkosti.
Lentinan je také nositelem chuti umami, díky čemuž je shiitake jedním z jejich mála přírodních zdrojů. Umami v překladu znamená „silná a příjemná chuť,“ ale celosvětově je po slané, hořké, sladké a kyselé známá jako pátá chuť. Tu si ve své kuchyni můžete dopřát i díky houbovému prachu umami, který vzniká namletím pomalu sušených bio hub shiitake. Tento prach se používá jako zvýrazňovač chuti. Díky němu je jídlo lahodnější a zajímavější. Může se přidat do masa, těstovin, omáček či polévek, při pečení a skvělý je i v míchaných vejcích. Pokud nepatříte mezi milovníky hub a jejich konzistence, tak je jejich prach ideální alternativou. Všechny zdraví prospěšné látky do sebe dostanete v pár čajových lžičkách.