Dostatečný přísun omega-3 kyselin patří poslední dobou k nejčastějším doporučením lékařů a výživových poradců. Proč tomu tak je a co je dostatečná míra omega-3 nenasycených mastných kyselin? O tom už odborníci nemusí spekulovat. Lze ho totiž měřit.
A stačí k tomu pouze kapka krve. Index, podle něhož lze příjem omega-3 kyselin hodnotit, pomohl stanovit profesor William S. Harris ze Sanford School of Medicine (na obr.). Ze studií zároveň vyplynulo, že omega-3 index slouží jako ukazatel rizika kardiovaskulárních chorob. Podobně jako cholesterol.
Na nedostatečný příjem omega-3 poukazují vědecké výzkumy často. Jako ideální zdroj proto odborníci doporučují konzumaci rybího oleje z tučných mořských ryb. Těch ale konzumují Češi velmi málo. Zřejmě i proto figurují vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob.
„Omega-3 index splňuje řadu požadavků z hlediska rizikových faktorů, včetně konzistentních epidemiologických důkazů i věrohodného mechanismu účinku. Nejdůležitější jsou však důkazy, podle nichž lze zvyšováním hladiny omega-3 kyselin snížit rizika srdečních příhod. Jinými slovy, mohlo by to být stejně důležité, ne-li důležitější než hladina cholesterolu,“ tvrdí profesor William S. Harris.