Chobotnice ve vlastní šťávě s dušenou zeleninou, cannelloni s telecím masem, vanilkové řezy z listového těsta… Známý a úspěšný šéfkuchař evropského renomé Riccardo Lucque v nové knížce Italská kuchyně nabízí řadu receptů na slané i sladké italské delikatesy. Riccardo Lucque s oblibou připomíná, že dobré jídlo musí v restauraci chutnat, jako kdyby se uvařilo doma. I proto je jeho kuchařské umění, a stejně tak i recepty, které čtenářům předkládá, tak srozumitelné, chutné a neodolatelné. Každý z receptů provází fotografie a také Riccardův prověřený tip na další vylepšení pokrmu či alternativy v použitých surovinách.
Riccardo Lucque je typickým Italem s jižanským temperamentem, říká se o něm, že vaří jako pánbůh, co chodí po zemi. Svou gastronomickou kariéru odstartoval v 16-ti letech, kdy pracoval pro hotely v italském regionu Marche, ve městě Pesaro působil od roku 1990 v restauraci Da Alceo, která se pyšní jednou michelinskou hvězdičkou. Od roku 1993 pobýval devět let v Anglii, pracoval v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně. Newyorskou restauraci Il Bucco, ve které vedl kuchyni, americký Zagat Guide označil za nejlepšího nováčka mezi restauracemi na Manhattanu. Úspěchy pokračovaly i po Riccardově příchodu do Prahy v roce 2002. V Česku má v současné době tři restaurace (Aromi a La Finestra v Praze, Il Mercato v Brně) a obchody s pravými italskými surovinami.
Riccardo je skvělým kuchařem, velmi milým a skromným člověkem. S velkou láskou dvě desetiletí vaří po celém světě. A v čem tkví prapůvod jeho umění? „V Itálii jsme zvyklí setkávat se všichni u jednoho velkého stolu. Otec vždy striktně dodržoval pravidlo, že dokud u stolu nebyli všichni, tak jsme nesměli začít jíst. Tradice stolování s rodinou byla tedy pro mě dosti zásadní,“ vzpomíná Riccardo Lucque a dodává: „Mám dva bratry, a protože oba moji rodiče pracovali, já jsem byl ten, kdo se vždy staral o přípravu jídla pro ostatní. Můj zájem o kuchyni a vaření byl opravdu velký, odmalička jsem se díval mamince pod ruce, jak vaří. Jsem gurmán a mám rád dobré věci.“