Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto můžou být pro někoho docela všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Jejich nejbohatším zdrojem je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.
Přísloví říká, že jedno jablko denně udrží doktora mimo náš dům. A je to pravda: skrývá v sobě totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Dokáže si poradit s nečistou pletí, protože čistí tělo zevnitř. Pravidelné chroupání tohoto ovoce působí blahodárně na dásně, zuby zbavuje plaku a mírně je bělí. Pečuje také o celé zažívací ústrojí. A jak si vybrat to správné? „Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ radí Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.