Teorie čínské medicíny tvrdí, že člověk je projektován tak, aby se dožil sta let. To ovšem platí jen za předpokladu, že svoji životní energii nespotřebovává zbytečně a naopak ji vhodně doplňuje.
Proto není divu, že tradiční čínská medicína přikládá tak obrovský význam správné životosprávě a podpoře dobrého trávení. Ve staré Číně tradičně doporučovali lékaři svým pacientům konzumovat jídlo a nápoje v souladu s ročními obdobími a také podle toho, zda pacient potřeboval zahřát nebo spíše ochladit. Budeme-li se touto zásadou řídit i nyní, jsme schopni zmírnit dopad mnoha civilizačních chorob a posílit náš imunitní systém.
Čím více se námi konzumovaná potrava blíží teplotě 38°C, tím snadněji je pro tělo stravitelná. Z toho logicky plyne, že pokud jíme chlazená, studená a mražená jídla a přijímáme chladné nápoje, zbytečně zatěžujeme tělo náročným procesem trávení. Pro většinu lidí je velmi překvapivé zjištění, že studené nápoje a mražené potraviny jsou pro náš organismus v zásadě nezdravé, ačkoli jsou všudypřítomnou součástí našeho života!
Je nutné si však uvědomit, že chlazené nápoje a potraviny jsou poměrně nedávný fenomén. Jsou závislé na chladicích boxech v obchodech, restauracích a na lednicích v našich domácnostech. Masová dostupnost chlazení se rozšířila do gastronomických provozů a domácností teprve po druhé světové válce. To znamená, že v našem podnebném pásmu mají lidé neomezený přísun k chlazeným nápojům méně než 70 let, což je z hlediska naší evoluce pouhý mžik.
Pokud je tělo ve správné rovnováze, je schopné homeostáze. To znamená, že je schopno udržovat si vnitřní prostředí včetně termoregulace na konstantní úrovni, i když se vnější podmínky mění. V podzimním a zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si naši přirozenou teplotu udrželi.
Konzumace teplých tekutin pomáhá doplňovat tělu energii, kterou by jinak muselo vyrábět samo. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, logicky budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém. Proto je důležité navyknout si konzumovat v podzimním a zimním období teplé čaje, polévky, ovocné a zeleninové šťávy.
Když ráno cestujeme do práce a přesouváme se v ranním chladu z místa na místo, potřebujeme pravidelně přijímat teplé tekutiny, neboť doba od 7.00 do 11.00 je podle tzv. čínských orgánových hodin dobou žaludku a sleziny, tedy dvou orgánů, které jsou z hlediska čínské medicíny zásadní pro doplňování a regulaci tekutin v těle. V tomto čase cirkuluje životní energie právě energetickými drahami žaludku a sleziny.
Pakliže na to budeme brát ohled a dodržovat pitný režim, budeme mít nejen více energie v průběhu celého dne, ale budeme i lépe trávit, zlepší se náš krevní oběh a přispěje to nemalou měrou k posílení našeho imunitního systému.
RNDr. Lenka Romanová, Nature Care Clinic, Praha