Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise získala jednu hvězdičku v aktuálním vydání prestižního gastronomického průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013. La Degustation Bohême Bourgeoise se do výběru nejlepších evropských restaurací dostala poprvé v loňském roce a letos se týmu restaurace v čele s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem podařilo michelinskou hvězdičku obhájit.
„Obhájit michelinskou hvězdičku je stejně těžké jako ji získat poprvé. Celý rok jsme ale samozřejmě dělali všechno pro to, abychom znovu uspěli,“ reagoval Oldřich Sahajdák a prozradil rovněž, zda on sám zaregistroval, kdy a kolikrát komisaři Michelinu restauraci navštívili: „Víme o jedné návštěvě, kdy se nám komisař po placení prokázal a chtěl se mnou mluvit a nahlédnout do zázemí. Vedli jsme spolu asi desetiminutový rozhovor, ptal se třeba na suroviny a kuchařské techniky, které používáme. Musím říct, že byl velmi odměřený a ani z jeho tváře nebylo možné vyčíst, jestli byl u nás spokojený. Co se týče počtu návštěv, traduje se, že jich je v průběhu roku vícero – ty ostatní jsou tajné.“
Zisk michelinské hvězdy přirozeně vzbuzuje zájem veřejnosti, což potvrzuje
i Oldřich Sahajdák: „Hlavně první dva tři měsíce po tom, co se nám vloni podařilo michelinskou hvězdičku získat poprvé, byl nárůst zájmu velmi výrazný, protože se o nás všude psalo a mluvilo. Podle statistik, které vedou kolegové z marketingu, vloni vzrostl počet našich hostů v průměru o více než 30 %.“ Pouze na hvězdičce ale samozřejmě úspěch restaurace stavět nelze, je třeba se neustále posouvat dál. Tým La Degustation proto sleduje trendy, navštěvuje restaurace v zahraničí a pořád zkouší něco nového. Změny se dějí i v zázemí – letos v létě restaurace kupříkladu dostane zbrusu novou kuchyni.
La Degustation Bohême Bourgeoise byla otevřena na podzim roku 2006 jako první degustační restaurace v České republice. Specializuje se na českou kuchyni připravovanou z prvotřídních lokálních surovin, s respektem k aktuální sezóně. Každý den jezdí kuchaři vybírat a nakupovat čerstvé suroviny na trhy
a farmy po celé republice. Čerstvá surovina je pro přípravu sezonních pokrmů
v restauraci klíčová. Hosté mohou vybírat ze dvou degustačních menu složených z chodů podávaných v malých porcích a tzv. amuse-bouche. Dégustation Bohême Bourgeoise je šestichodové české menu inspirované kuchařskou školou české kuchařské osobnosti z přelomu 19. a 20. století Marie B. Svobodové. Dégustation du Chef je české menu rozšířené o dalších pět chodů podle šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka, který při jejich vymýšlení a přípravě využívá nejmodernější kuchařské techniky a trendy. Aby byla harmonie chutí
a celkový zážitek dokonalý, snoubí se pokrmy obou menu pod dohledem hlavního sommeliéra Romana Novotného s nápoji, především s vínem, ale i pivem
a ovocnými nebo zeleninovými šťávami.
Restaurace s kapacitou 40 míst je nekuřácká. Otevřeno má ve večerních hodinách (18-24 hod.). Hlavním manažerem restaurace je Tomáš Brosche.
Oldřich Sahajdák
Šéfkuchař a zároveň spolumajitel La Degustation Bohême Bourgeoise Oldřich Sahajdák kromě profesních zkušeností z Německa, Itálie, Portugalska a Nového Zélandu rozvinul své kuchařské základy studiem prestižních kuchařských kurzů C.I.A. (Culinary Institute of America). Patnáct let zkušeností na pozici Executive Chef restaurací Ambiente z něj učinilo vynikajícího kuchařského manažera
s darem motivovat kolektiv k opravdovému zájmu o kuchařské umění a zároveň k pokoře. Je velkým zastáncem a propagátorem české kuchyně. V čele týmu kuchařů La Degustation Bohême Bourgeoise stojí od vzniku restaurace v roce 2006. Podílel se na přípravě menu newyorské restaurace Hospoda v Českám národním domě od jejího otevření v květnu 2011.