Hlíva = královna hub

Hlíva ústřičná se dá používat v kuchyni, ale díky unikátním účinkům polysacharidů se intenzivně využívá i ve farmaceutickém průmyslu, kde se z ní získávají čisté přírodní polysacharidy nazývané beta glukany. Jejich účinky jsou ve vědecké obci dlouhodobě známé a mnohokrát potvrzeno. Fungují nejen jako prevence, ale pomáhají i rychleji se uzdravit ze začínajícího onemocnění.

Betaglukan vysoké čistoty je netoxický, nevyvolává závislost nebo alergické reakce a nelze se jím předávkovat. V mnohých případech se dokázalo, že spolupracuje s dalšími léčivy, pomáhá zlepšovat jejich účinek a redukovat nežádoucí účinky. Beta glukan je vhodné podávat i v době, kdy se užívají antibiotika, která působí i proti prospěšným mikroorganismům v těle. Nejčastěji jsou postiženy střevní bakterie, což může vést k průjmům a dalšímu oslabování imunity. Beta glukan v tomto případě působí tak, že podpoří imunitní systém, aby úspěšněji likvidoval mikroorganismy způsobující onemocnění, a zároveň podpůrně působí na takzvané dobré bakterie. Podpůrný, prebiotický vliv beta glukanu na tyto probiotické bakterie byl vědecky prokázán. Mnoho studií po celém světě opakovaně prokazuje, že beta glukany dobře komunikují s imunitními buňkami, ty je umí rozpoznat a takto posílené mají pak vyšší schopnost bojovat s viry, bakteriemi či plísněmi. Hodí se tedy na každodenní podporu imunity i jako stimulant, když je imunita z různých důvodů ohrožena. Zatímco však zmíněné bylinky jsou nejúčinnější čerstvé, beta glukan je nutné z hlívy extrahovat.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *