Poslední dobou je velmi moderní používat výraz „superpotravina“. Označuje se tak všechno, co má pro náš organismus blahodárný účinek, a to díky koncentrovanému množství vitaminů, minerálů, antioxidantů a řady dalších prospěšných látek.
Odborníci se předhánějí, kdo objeví exotičtější „superpotravinu“, kterou někdy bývá obtížné sehnat nebo je hodně drahá. Přitom jednu z nich známe a užíváme už tisíce let – kravské mléko. Mléko, jogurty, sýry, zákysy, tvarohy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. „Z minerálních látek se jedná konkrétně o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny a také C,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
Velkou předností kravského mléka je skutečnost, že je velmi dobře využitelné. Pokud vám nechutná v klasické podobě, můžete si vybrat z nepřeberného množství mléčných výrobků. Navíc ho můžete kombinovat téměř s čímkoliv.
Jak prospívá mléko a mléčné výrobky našemu zdraví?
- Mléko je prospěšné v případě cukrovky 2. typu
Pokud konzumujeme mléko nebo zakysané mléčné výrobky pravidelně, zvyšuje se citlivost tkání na inzulín, a tím se snižuje hladina krevního cukru. V konečném důsledku jsou sníženy i nároky na tvorbu inzulínu. Průzkumy ukázaly, že pravidelnou konzumací mléčných výrobků můžeme snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu o 21 procent.
- Mléčné výrobky můžou snížit srdeční choroby i riziko infarktu
Hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání a poškození ledvin je vysoký krevní tlak. Studie ukazují, že se mléčné výrobky můžou podílet právě na poklesu krevního tlaku. Za tento pozitivní účinek je zodpovědný hlavně vápník, vitamin D, draslík, fosfor a bioaktivní peptidy obsažené právě v mléce. Studie prokazují, že pravidelná konzumace mléka je spojena s 19% snížením výskytu srdečních chorob a konzumace mléčných výrobků může redukovat i riziko infarktu.
- Tučnější mléko a mléčné výrobky zlepšují imunitu
Výzkumy posledních let ukazují, že velkou roli v řízení imunity hraje vitamin D, který je mj. obsažen v mléce. Je třeba ovšem zdůraznit, že se nachází v tukové složce. Je tedy v dostatečné míře přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích. Vitamin D zajišťuje rovnováhu mezi bílými krvinkami, které mají na starost naši obranyschopnost. Pokud máme nedostatek vitaminu D, může se imunita obrátit proti vlastnímu tělu. Výsledkem jsou závažná imunopatologická onemocnění, např. roztroušená skleróza, příp. mozkomíšní nebo revmatoidní artritida.
- Mléčné výrobky pomáhají proti vředům
Za vznik žaludečních vředů jsou vedle uspěchaného životního stylu zodpovědné i naše stravovací zvyklosti. Řiďme se proto výsledky studií, které prokazují, že vyšší příjem zakysaných mléčných výrobků (jogurty, zákysy, kefíry) je spojen s nižším výskytem vředové choroby.
- Prevence osteoporózy
Osteoporóza je nemocí vyššího věku, kdy se začínají objevovat její první komplikace. Nicméně příčiny lze najít už v dětství. Pro správný vývoj kostry je potřeba přijímat ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což právě obsahuje mléko. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání. Denně bychom měli zkonzumovat 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků.
- Průjmy a špatné zažívání může vyřešit jogurt
Zakysané mléčné výrobky zkvalitňují složení mikrobioty (mikroflóry) zažívacího ústrojí. Vyrábějí se zkvašováním mléka za pomoci čistých lékařských kultur, včetně probiotických, které jsou nezbytné pro správné složení mikrobioty zažívacího ústrojí.
- Mléko a mléčné výrobky usnadňují hubnutí
V případě obezity se uplatňují především nízkotučné mléčné výrobky, které mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí. Další významnou složkou mléka je vápník, u něhož byl opakovaně prokázán pozitivní účinek na hubnutí.
- Sýry v těhotenství zajistí miminku zdravější zuby
Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí. Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Tyto produkty zároveň obsahují tolik potřebný vitamin D.
- Kakao nejlépe pomáhá regenerovat svaly
Kakao pomáhá regeneraci svalů mnohem výrazněji než voda nebo ostatní sacharidové nápoje určené sportovcům. Kakao má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů. Po skončení sportovní činnosti velmi dobře poslouží k doplnění bílkovin, sacharidů, vápníku a sodíku. Kromě toho vysoký obsah vody v mléce nahradí tekutiny, a zabraňuje tak dehydrataci po tréninku.
Máte podezření, že vám nedělá mléko nebo mléčné výrobky dobře? Navštivte lékaře, který vám pomůže určit diagnózu. V drtivé většině případů vám ale výskyt laktózové intolerance nebo alergie na mléčnou bílkovinu vyvrátí. „Všichni lidé mají po narození dostatečnou aktivitu laktázy, protože musí trávit mateřské mléko. Naše populace si naštěstí udržuje laktázovou aktivitu i v dospělosti. Její nedostatek je prokazován u méně než deseti procent lidí. Jiné lidské populace, např. žlutá nebo černošská, ztrácí laktázovou aktivitu a mléko netolerují. Tyto údaje jsou bohužel nekriticky přenášeny i do naší populace a nesnášenlivost laktózy je významně přeceňována,“ varuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., z FN Hradec Králové a Ústavu klinické imunologie a alergologie.