Raw dorty neboli živé dorty si zamiluje skutečně každý. Dortům nechybí nic z jejich sladké a lahodné chuti, ale zároveň jsou lehké, zdravé a dokonce jsou připraveny bez mouky, cukru a živočišných složek. Všechny suroviny použité v dortech jsou ryze rostlinného původu, nejsou vařené ani tepelně opracované nad 42°C. Pokud vám nedělají dobře hutné máslové krémy nebo piškotové korpusy, budete si konečně moci užít mlsání bez výčitek. Vhodné jsou i pro osoby s bezlepkovou dietou. K dostání v kavárně Kafíčko 33 (Zborovská 38, Praha 5) nebo v první RAW cukrárně (www.sweetsecreatofraw).
Jak na raw dorty
Připravte si raw dorty i doma. Příprava je totiž jednodušší než jste si možná mysleli.
Dort z tmavé a bílé čokolády
Suroviny na krustu:
1 a ½ hrnku mandlí
1 hrnek kokosu
3/4 hrnku kakaa
1/4 lžičky soli
6-8 datlí
Voda (aby těsto lepilo)
Suroviny na krém:
3 hrnky kešu oříšků
2 hrnky mandlového mléka
1/4 hrnku citronové šťávy
1/4 lžičky soli
1 hrnek agáve
1 a 1/2 hrnku kakaového másla (po odměření roztavíme v sušičce nebo ve vodní lázni)
4 lžíce kakaa
Postup krusta:
V robotu rozmixujeme nejprve mandle, poté přidáme ostatní ingredience. Přidáme vodu, aby se těsto lepilo.
Krustu dáme do formy vyložené folií.
Postup krém:
Vše rozmixujeme v mixéru, kromě kakaa a kakaového másla, na hladký krém. Přidáme kakaové máslo
a pořádně promixujeme, abychom spojili krém s tukem.
Polovinu směsi nalijeme na krustu. Do druhé poloviny co nám zbude v mixéru přidáme kakao, rozmixujeme. Nalijeme směs na bílý krém, různě roztaháme nožem a dáme do lednice ztuhnout.
Víte, že …
• Raw food neboli vitariánství nebo také syrojedění je forma zdravého stravování, která má pozitivní dopad jak na vaše tělo, tak na vaši duši
• Pokrm označený jako raw food není uvařen ani jinak tepelně upraven nad 42°C, živiny a enzymy, které jsou vystavené teplotě nad 42 ˚C, totiž odumírají a jsou pro tělo pouze mrtvou potravou a zátěží
• konzumovat syrovou stravu je nejenom zdravé, ale hlavně obohacující, pestré a zábavné, raw food je cesta k udržení krásného, mladého těla a ducha a zároveň dokáže být léčitelem mnoha onemocnění
• příprava jídel probíhá mixováním, klíčením, vysoušením do 42 ˚C a všechny tyto procesy dokážou připravit pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jste zvyklí z tradiční kuchyně, rozdíl je však ve složení a v jejich přípravě
Kafíčko 33 – specializovaná prodejna s malou kavárnou v centru Prahy
Prodejna výběrové plantážové kávy Kafíčko 33 s malou kavárnou se nachází v centru Prahy. Návštěvníci se mohou těšit na kvalitní čerstvě praženou kávu za příznivé ceny. Pochutnat si můžete například i na raw dortech, které jsou dokonale sladké, ale zdravé a lehké zároveň. Ze sortimentu, ve kterém nechybí raw levandulový cheesecake, limetkový cheesecake, lísko-oříškový, rybízový nebo pistáciový dort, si vybere skutečně každý. www.kaficko33.cz (Zborovská 38, Praha 5).