Prebiotika jsou typem nestravitelné vlákniny, kterou obsahují určité potraviny a která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Tyto bakterie vlákninu fermentují a vytvářejí sloučeniny, které se pak střevem vstřebávají. Tyto sloučeniny vyživují přímo samotné střevo a vyvažují jeho zdraví, ale také jsou krevním oběhem roznášeny po celém těle k dalším orgánům. Dopad těchto prospěšných bakterií ještě není plně pochopen, ale výzkum ukazuje spojitost se zdravím imunitního systému, pokožky, metabolismu, s emoční pohodou a dalšími oblastmi.
Vláknina je ta část rostlinné potravy, kterou tělo nedokáže strávit či vstřebat. Doporučený příjem vlákniny se pro dospělé pohybuje mezi 30-35 g denně pro muže a 25-32 g denně pro ženy, mnoho lidí jí ale konzumuje mnohem méně. Některé – ale ne všechny – vlákniny spadají do skupiny prebiotik, což znamená, že specificky vyživují prospěšné bakterie ve vašem střevě. Mezi běžné zdroje prebiotické vlákniny v potravě patří cibule, chřest a banán
Prebiotická vláknina neprospívá jen těm zjevnějším aspektům zdraví střev – jako je pravidelná peristaltika – ale také slouží jako potrava prospěšným bakteriím našeho střevního mikrobiomu, který ovlivňuje mnoho stránek našeho fyzického i emočního zdraví a celkové pohody.
Podpořit příjem vlákniny včetně vlákniny probiotické je možné s prebiotickým nápojem Wellosophy s vlákninou. Obsahuje dvě z nejlépe prozkoumaných prebiotických vláknin: inulin z čekankového kořene a FOS z cukrové řepy.