Imunitu si můžeme představit jako takový ochranný štít, který nás chrání zvenčí i zevnitř. A právě současná epidemie nového typu koronaviru představuje pro náš imunitní systém velkou zatěžkávací zkoušku. Trpíte v zimních měsících na chřipky, rýmu a nachlazené dýchací cesty nebo patříte mezi ohrožené skupiny obyvatel? Pak byste se v této nepříjemné situaci měli mít obzvláště na pozoru a svoji obranyschopnost posílit přirozenou cestou. Věděli jste, že klíčovým orgánem pro pevné zdraví jsou naše střeva?
Patříte k lidem, které skolí každý bacil, jen se kolem mihne? Berete pořád dokola různá antibiotika, ale bez dlouhodobého efektu? Příčinu hledejte v oslabené imunitě, která nepracuje, jak má, a proto se těžko vypořádává i s vcelku běžnými infekcemi. Málokdo přitom tuší, že naším největším imunitním orgánem jsou střeva – právě ta jsou nezbytnou podmínkou pro naše zdraví a vitalitu. Proč tomu tak je? Nacházejí se v nich totiž biliony místních mikroorganismů. Přesně na těchto prospěšných probatických mikroorganismech záleží, jak jestli tělo správně vstřebá všechny důležité živiny přijímané ve stravě a odolá útoku různých patogenů. Tyto mikroorganismy mají také schopnost vyrábět látky, jako je kyselina mléčná, kterými vytvářejí nehostinné prostředí pro cizorodé bakterie.
Prostředí střevní mikroflóry narušuje celá řada věcí. Často si z toho hlavu příliš neděláme a považujeme to za daň moderní doby. Mezi klíčové faktory patří nevhodná strava plná jednoduchých cukrů a s nedostatkem vlákniny. S cukrem taky souvisí i nadměrný příjem „nezdravých“ tuků, tedy transnenasycených mastných kyselin. Najdeme je jako ztužené rostlinné oleje v cukrovinkách, jako jsou oplatky, sušenky a různé dezerty, ale také v trvanlivém pečivu.