Tofu podporuje zdravé srdce, zlepšuje stav kostí, snižuje riziko cukrovky, rakoviny a zmírňuje nepříjemné příznaky menopauzy. Tofu je superpotravina obsahující vzácné látky izoflavony, které se považují za silné antioxidanty. Je vhodná pro každého, výjimkou jsou jen lidi trpící alergií na sóju.
Tofu má svůj domov v Asii. Podle čínské tradice patřily sójové boby mezi pět posvátných plodin. Přibližně od roku 900 n. l. je základem japonské kuchyně, kde patří mezi vůbec nejběžnější potraviny. Postupně se jeho popularita rozšířila i na západ. V anglických kuchařkách se tento název objevil poprvé na začátku 19. století. Dnes ho znají všichni na světě.
Někteří považují tofu za náhradu masa, jiní za tvaroh, další ho nazývají sójovým sýrem. V Asii se říká, že je to maso bez kostí. Tofu je však skutečně originál ve světě potravin. Není to náhrada, ale plnohodnotné, výživné a zdravé jídlo, které má místo v každé kuchyni.
Vyrábí se podobně jako sýr, ale základní surovinou je sójové mléko, respektive nápoj získaný ze sójových bobů. Má jemnou texturu, neutrální chuť, která se dá kombinovat s různými bylinkami, kořením, připravit na sladko, na slano, vařit, péct i grilovat.