Lidé s různými intolerancemi na látky obsažené v potravinách si musí dvakrát rozmyslet, co vloží do úst. Ale možná nevědí, že některé léky a výživové doplňky obsahují lepek, který komplikuje život celiakům.
Zatímco léky a doplňky stravy vhodné pro diabetiky bývají jasně označeny, celiatici jsou v tomto směru často opomíjeni. Zjistit, zda preparáty obsahují lepek, mají někdy problém i lékárníci. „Pomocné látky v lécích a sirupech mohou být vyrobeny z obilovin a obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ říká lékárnice Zuzana Bajzíková. Ze škrobu se vyrábí maltitol, což je alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza, a proto se využívá jako sladidlo v sirupech vhodných pro diabetiky. Sorbitol má podobné vlastnosti a využití jako maltitol. Přirozeně se nachází v jeřabině, třešních a některém ovoci, průmyslově se vyrábí ze sacharózy z kukuřice a lepek neobsahuje. Modifikovaný sorbitol však lepek obsahovat může, pokud je získaný z pšenice.
Nebezpečný nedostatek informací
„Maltitol a sorbitol se kromě sirupů a granulátů přidávají i do cucacích pastilek a některých druhů tablet. Jenže na krabičce ani v příbalové informaci se často nedočtete, jakého původu je škrob, zda byl použit škrob pšeničný, kukuřičný či rýžový. Poslední dva lepek neobsahují a nepředstavují pro celiaky žádné riziko,“ vysvětluje lékárnice. „Myslím si, že výrobce léku by měl pomocné látky přesně definovat nebo označit produkt jako vhodný pro celiaky. Usnadnil by tím práci lékárníkům a život pacientům, kteří často pátrají po složení přípravku, neboť nevědí, zda jim i to malé množství lepku způsobí nebo nezpůsobí zhoršení onemocnění.“
Právě množství lepku bývá to, co celiatici zkoumají, protože zatímco organismus jednoho reaguje i na stopové množství, organismus druhého si bez problémů poradí i s větší dávkou. Zatímco někteří pacienti se s určitým množstvím lepku vyrovnají bez problémů, jiní mohou mít potíže.
Potraviny ano, léky ne
Zjistit, zda to, co chcete koupit v lékárně, obsahuje nebo neobsahuje lepek, je jednodušší u doplňků stravy než u léků. Na rozdíl od výrobců léků patří totiž producenti výživových doplňků ne do farmaceutického, ale potravinářského průmyslu. Díky tomu musí jako ostatní výrobci potravin na svých produktech uvádět, respektive zvýrazňovat alergeny, které výrobek obsahuje. Takže pozorný celiak, který čte složení výrobku, by měl být v případě doplňků stravy v bezpečí. Když však chce bez následků na svém tenkém střevě užívat nějaké léky, zřejmě ho i nadále čeká pátrání, aby zjistil, zda obsahují nebo neobsahují lepek.