Zinek je stopový prvek pro naše tělo nepostradatelný, ale neumí si ho samo vytvořit. Jeho přítomnost v organismu je nezbytnou podmínkou pro správné fungování řady enzymatických systémů, jelikož je součástí zhruba dvou stovek enzymů. Podporuje imunitní systém, správný stav kostí, vlasů, nehtů a také pokožky. Zinek se navíc podílí na metabolismu makroživin, mastných kyselin nebo kyselin a zásad. Přispívá ke správné syntéze DNA, bílkovin nebo správnému metabolismu vitaminu A, plodnosti a reprodukci, ale také k ochraně buněk před oxidačním stresem.
A seznam přínosů tohoto prvku pro člověka obsahuje i další pozitiva, která potvrdil také Evropský úřad pro kontrolu potravin (EFSA).
V našem těle se vyskytují zhruba 2 gramy zinku, z nichž je většina uložena v červených krvinkách. Protože si jej sami vytvořit neumíme, musíme jej přijímat ve stravě nebo ve formě doplňků stravy. Doporučená denní dávka činí 10 miligramů, u sportovců nebo kojících žen to může být více. Pokud není naše strava vyvážená, konzumujeme velké množství průmyslově zpracovávaných jídel nebo holdujeme alkoholu, můžeme mít nedostatek zinku v těle, což se projevuje zhoršenou imunitou. Dalším ukazatelem je špatná kvalita pokožky a vlasů, nechutenství nebo trávicí obtíže. Jeho nedostatkem trpí často vegetariáni a vegani. Zinek je totiž lépe vstřebávaný z živočišných potravin, protože rostlinné obsahují například vlákninu, fytáty nebo šťavelany, které znemožňují jeho vstřebávání do organismu. Rapidním úbytkem zinku můžou trpět lidé s onemocněním jater, ledvin a s poruchami vstřebávání látek z trávicího ústrojí.
Bohaté na tento stopový prvek je například červené maso, mořské plody, mléko nebo vejce. Z rostlinné stravy jsou to dýňová semínka, ořechy, hrách a fazole nebo celozrnné produkty. Pokud si nejsme jisti, že přijímáme dostatečné množství zinku, můžeme jej doplnit ve formě doplňků stravy s přesným denním dávkováním.