Sójové výrobky Alpro jsou ideální ingrediencí pro všechny milovníky moderní kuchyně, kvalitních potravin a zdravého životního stylu.
S jejich pomocí lze vykouzlit kompletní odlehčené menu od předkrmu, přes polévku, hlavní jídlo, až po lahodný dezert. Připraví se z nich úžasné koktejly, výživné snídaně, svačinky a pro celou rodinu skvělý oběd i večeře. Sójové nápoje Alpro®, sójová alternativa smetany Alpro® Cuisine i sójové dezerty se velmi snadno zakomponují do nejrůznějších receptů a obohatí tak každodenní jídelníček. Se sójou se zkrátka otevírají nové kulinářské obzory – stačí jen vyzkoušet recepty se sójovými výrobky Alpro® a užít si vitalitu z přírody i ve své kuchyni.
Pro zpestření a odlehčení jídelníčku lze v receptech použít sójový nápoj Alpro® Natural místo kravského mléka. „Úžasný je třeba v koktejlech, které v letních měsících příjemně osvěží a v zimní teplé variantě naopak zaručeně zahřejí a zasytí. V takovém případě si lze usnadnit práci použitím ochuceného sójového nápoje, skvělé chutě dosáhneme například smícháním vanilkového nápoje s malinami. Velmi rychlého a efektního výsledku docílíme také použitím Alpro® dezertů – lze je jednoduše použít tak, jak je koupíte – vmžiku máte perfektní čokoládový krém, kterým ozdobíte váš dezert nebo zmrzlinu,“ popisuje své zkušenosti se sójovými výrobky šéfkuchař pražské restaurace Soave Jan Souček.
Novinka v podobě sójové alternativy smetany Alpro® Cuisine je ideální pro přípravu nejrůznějších smetanových jídel, zejména polévek a omáček, ale i například na zapékání. Lze s ní snadno nahradit smetanu, která se obvykle používá do tradičních českých pokrmů, jako je svíčková omáčka nebo kulajda. „Alpro® Cuisine skvěle chutná také v nejrůznějších obměnách s těstovinami nebo se zapečenými brambory a připraví se z ní i vynikající dresink na salát,“ dodává Jan Souček.
Díky použití Alpro® výrobků při vaření jsou připravená jídla lehce stravitelná a představují vhodnou součást vyváženého a pestrého jídelníčku. Sójový nápoj Alpro® Natural například obsahuje vápník přispívající k udržení zdravého stavu kostí a zubů, Vitamin D, který podporuje správnou funkci imunitního systému, a kvalitní bílkoviny rostlinného původu, které napomáhají k udržení optimální svalové hmoty. Výrobky Alpro® navíc neobsahují žádná umělá barviva, konzervanty ani umělá sladidla a vyrábí se ze sójových bobů, které nebyly geneticky modifikované. Kvalitní obaly umožňují uchovávat nenačaté výrobky Alpro® při pokojové teplotě, díky čemuž se ušetří místo v ledničce a není problém vytvořit si dostatečnou zásobu, a mít tak výrobky vždy po ruce, připravené k použití do oblíbených receptů.
TIPY&TRIKY pro práci a vaření se sójovými výrobky Alpro
- sójové nápoje a dezerty Alpro lze konzumovat ve stavu, v jakém je zakoupíte, nejlépe však chutnají dobře vychlazené.
- spektrum použití sójových výrobků v kuchyni je nekonečně široké – od omáček, polévek a hlavních chodů, přes koktejly, dezerty, zapékání mas a příloh, po lehké svačinky a chutné snídaně – zamyslete se nad tím, jak do vašich oblíbených receptů zakomponovat nějaký výrobek ze sóji a zpestřete si tak svůj jídelníček!
- velmi rychle s jejich pomocí vytvoříte skvělé dobroty – je tak snadné nakrájet ovoce a polít ho čokoládovým dezertem Alpro, a děti budou nadšené!
- sójový nápoj Alpro Natural se skvěle hodí ve chvíli, kdy chcete zpestřit a odlehčit váš obvyklý jídelníček – stačí, když jím v receptu nahradíte kravské mléko (např. při přípravě ovesné kaše zalijte ovesné vločky 100 ml sójového nápoje a vychutnejte si kvalitní snídani)
- při vaření mějte výrobky vždy vychlazené, bude se vám s nimi lépe pracovat
- oproti klasickému kravskému mléku a smetaně se Alpro nápoj a Alpro Cuisine nemají tendenci srážet v kyselém prostředí, přesto se doporučuje před přilitím Alpro výrobků omáčku nebo polévku důkladně prohřát, pokud by přeci jen došlo k oddělení, stačí jednoduše zahustit jíškou a povařit
- v jednoduchosti je krása – většinou stačí přidat jen pár ingrediencí, které dotáhnou výrobky Alpro k dokonalosti a vytvoří lahodný a originální pokrm, vyzkoušejte například nespočetné varianty koktejlů s Alpro nápoji (např. rozmixujte jeden banán s 250 ml čokoládového sójového nápoje Alpro Chocolate)
- pokud chceme Alpro Nápoj našlehat do kávy na jemnou pěnu, dbáme na to, abychom ho měli důkladně vychlazený
Alpro® Menu – recepty se sójou
Vanilkový koktejl s malinovým špízem
400 ml sójového nápoje Alpro Vanilka
60 g malin
1 vanilkový lusk (nemusí být)
Vanilkový nápoj Alpro Vanilla nalijeme do mixéru, přidáme čerstvé nebo mražené (mírně povolené) maliny a vše krátce rozmixujeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme dřeň zhruba z jedné čtvrtiny, kterou následně přimícháme do koktejlu. Podáváme ve skle dozdobené lísky máty a malinami napíchnutými na zbylé části vanilkového lusku.
Fíky s kozím sýrem a sladkými oříšky
6 čerstvých fíků
70 g kozího síra
240 ml Alpro Cuisine
50 g spařených a oloupaných lískových ořechů
100 g cukru
hrst rukoly nebo polníčku
snítka čerstvého tymiánu (nemusí být, lze nahradit jinou oblíbenou bylinkou)
olivový olej
sůl
Na mírném ohni rozehřejeme kozí sýr společně s Alpro Cuisine a tymiánem, necháme důkladně provařit. Poté vyjmeme snítku tymiánu a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne hladký krém, který dáme vychladit do ledničky. Ořechy opražíme v troubě na 200°C dozlatova a po vychladnutí je rozsekáme na menší kousky. Do malého rendlíku nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat na lehce světlý karamel a zalijeme 100 ml vody. Přidáme ořechy a necháme přibližně 10 minut provařit. Těsně před podáváním nakrájíme fíky na tenké plátky, které naskládáme na talíř, lehce osolíme a pokapeme olivovým olejem. Přidáme vychlazený krém z kozího sýru a vychladlé karamelové ořechy.
Dýňová polévka s avokádem
500 g dýně (např. muškátová nebo Hokkaido)
1 menší cibule
1 stroužek česneku
50 g hladké mouky
500 ml sójového nápoje Alpro Natural
500 ml Alpro Cuisine
1/2 avokáda
tymián, šalvěj
olivový olej
sůl
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýní, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Natural. Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí, nebo pepřem. Polévku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence ještě můžeme přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem.
Květákový krém s pestem a křupavými krutonky
500 g květáku
300 ml Alpro Cuisine
700 ml Alpro Natural
1 menší cibule
2 plátky toustového chleba
40 g sušených rajčat
1 stroužek česneku
olivový olej
muškátový oříšek
sůl
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji. Přidáme na růžičky rozebraný květák, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Natural. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Po změknutí květáku rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dobře provaříme. Pokud chceme dosáhnout hladší konzistence, krém přecedíme přes jemné síto. Toustový chléb nakrájíme na malé hranolky, které lehce pokapeme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 200°C opražíme dozlatova. Ze sušených rajčat, 50 ml olivového oleje a rozdrceného česneku připravíme za pomoci tyčového mixéru rajčatové pesto, které i s krutonky podáváme společně s polévkou.
Kuřátko s těstovinami a špenátem
4 kuřecí prsa
400 g špaget
2 rajčata
250 ml Alpro Cuisine
250 ml Alpro Natural
200 ml vývaru
10 g hladké mouky
50 g strouhaného parmazánu
3 stroužky česneku
1 cibule
sáček čerstvého špenátu (nebo kostka mraženého listového)
hrst nasekaných bylinek podle chuti
svazek bazalky
sůl
Špagety uvaříme v osolené vodě tak, aby nám zůstaly lehce nedovařené. Scedíme a pokapeme olivovým olejem. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji, lehce zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Natural. Vzniklou omáčku důkladně provaříme, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme listy bazalky, dále už nevaříme. Rozmixujme tyčovým mixérem. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a odstraníme semínka. Zbylou dužinu nakrájíme na malé kostičky. Kuřecí prsíčko osolíme, obalíme v nasekaných bylinkách, opepříme a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi z obou stran. Zalijeme vývarem a lehce svaříme. Přidáme špagety a provaříme, dokud se nám vývar nevpije do těstovin. Posypeme strouhaným parmazánem, přidáme rajčata, špenát a dochutíme dle potřeby solí. Omáčku vlijeme do hlubokého talíře, poté pomocí vidličky vytvoříme ze špaget hnízdo, na které položíme upečené kuře.
Netradičně tradiční svíčková na smetaně
600 g hovězí zadní nebo svíčková
50 g uzené slaniny
250 ml Alpro Cuisine
40 g tuku
40 g hladké mouky
1 cibule
80 g mrkve
50 g petržele
50 g celeru
masový vývar
2 kuličky nového koření
bobkový list
cukr
citronová šťáva
sůl a pepř
Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme Alpro Cuisine a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Vepřové na bylinkách s pyré ze sladkého česneku
4 steaky z vepřové pečeně (cca. po 150g)
600 g brambor
2 hlavičky česneku
300 ml Alpro Natural
300 ml Alpro Cuisine
1 cibule
1 pol. lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžičky nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
50 ml olivového oleje
200 ml slunečnicového oleje
sůl
Nejprve si dáme vařit brambory na bramborovou kaši. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji, přidáme 3 rozdrcené stroužky česneku, lehce zaprášíme moukou, orestujeme a přilijeme Alpro Cuisine a Alpro Natural. Vzniklou omáčku důkladně provaříme, dochutíme solí a pepřem a přidáme hrubozrnnou hořčici. Zbylé stroužky česneku v malém rendlíčku zalijeme olejem a na mírném plameni necháme lehce probublávat, dokud se nám česnek neuvaří a nezesládne. Olej slijeme a stroužky česneku vmícháme do bramborové kaše připravené z uvařených brambor. Steaky z vepřového osolíme, obalíme v nasekaných bylinkách, opepříme a zprudka opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Následně necháme dojít v troubě předehřáté na 200°C přibližně 10minut a servírujeme společně s bramborovo-česnekovým pyré a omáčkou.
Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
4 steaky z lososa (cca. po 150g)
500 g celeru
300 g brambor
1 cibule
3 stroužky česneku
200 ml Alpro Cuisine
200 ml Alpro Natural
100 g černých oliv
2 lžičky piniových oříšků
tymián, bazalka
muškátový oříšek
sůl
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme Alpro Cuisine a Alpro Natural. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.
Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou
250 ml Alpro Natural
250 ml Alpro Cuisine
2 dezerty Alpro Speculoos
4 plátky želatiny
100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce)
4 lžíce cukru
1 vanilkový lusk
pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)
Alpro Natural, Alpro Cuisine, dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout. 2 lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se. Při servírovaní začínáme dezertem Alpro Speculoos, kterým nakreslíme slzu na talíři, poté přidáme višňovou omáčku a na závěr vyklopenou panna cottu .
Ananasové ravioly s čokoládovým krémem
300 g ananasu
2 dezerty Alpro Dark Chocolate
2 lžíce kokosového sirupu (nemusí být, lze nahradit likérem Malibu)
lístky máty na ozdobu
Oloupaný ananas nakrájíme na co nejtenčí plátky, pokud máma doma elektrický kráječ, usnadní nám práci. Do středu každého plátku dáme polévkou lžíci čokoládového dezertu Alpro a přeložíme na půl. Takto připravené ravioly zakápneme kokosovým sirupem, dozdobíme nasekanou mátou a máme velmi jednoduchý, rychlý a efektní dezert.