V Česku pije alkohol denně asi 600 tisíc lidí. Konzumace alkoholických nápojů se stala běžnou součástí gastronomie jak všedních dní, tak slavnostních příležitostí. Jen málokdo si dovede představit party bez sklenky alkoholu, obzvlášť na Silvestra. Co ale pít, aby hlava nebolela a žaludek se nehoupal? Ke vzniku kocoviny přispívá dehydratace organismu a nedostatek minerálních látek. Proto se v první řadě doporučuje dodat tělu tekutiny, ideálně přírodní minerálky.
„Kocovina se projevuje bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi, zvracením, třesem a celkovým oslabením. K jejímu vzniku přispívají metabolity alkoholu a masivní dehydratace organismu, ale také nedostatek minerálních látek a vitaminů v těle,“ vysvětluje primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (na obr.) V průběhu konzumace alkoholu stejně jako po ní se proto doporučuje pít čistou vodu, pro doplnění minerálních látek a zmírnění kocoviny středně nebo silně mineralizovanou.
Když dojde na kocovinu, je dobré mít na paměti zásady první pomoci. Patří mezi ně především doplňování nealkoholických tekutin – hned po probuzení velkou sklenicí a pak průběžně celý den po menších dávkách. Kromě minerálek jsou vhodné mírně slazené zelené a bylinné čaje,
ale i masový vývar nebo česnečka. Pomůže také projít se na čerstvém vzduchu, nebo alespoň pobývat v dobře větrané místnosti – čerstvý vzduch okysličí krev a zlepší celkový stav organismu. Snídaně by měla být lehká, například toust se šunkou a zeleninou – zbytky jídla z oslavy můžou spíše přitížit. Na bolehlav raději vodu než kávu, která může ještě více podráždit žaludek a jejíž mírný močopudný účinek se při kocovině také úplně nehodí – cílem je naopak tekutiny doplňovat.
„Hladinu alkoholu v krvi ovlivňuje jeho požité množství, tělesná hmotnost, rychlost vstřebávání a rychlost detoxikace. V malých dávkách alkohol krátkodobě způsobuje euforii a uvolnění, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislost, větší odvahu. Ve větších dávkách může přivodit depresi, ztrátu koordinace, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. Dlouhodobé a soustavné požívání alkoholu vede k řadě poruch orgánů, oběhové soustavy, svalů nebo nervů, psychicky může dojít k rozvoji demence,“ varuje doc. Kohout.
Alkohol je energeticky hodně bohatý a obvykle ve značné míře přispívá ke vzniku zimních tukových polštářů na těle. Není divu, že mezi nejčastější novoroční předsevzetí většiny žen patří úprava životosprávy a pravidelný pohyb za účelem zhubnutí. Kdo se k něčemu takovému rozhodne, a nemusí to být jen na Nový rok, měl by si předsevzít i správný pitný režim. Pravidelný a vhodný pitný režim významně podporuje všechny životně důležité funkce organismu, hraje podstatnou roli při snižování tělesné hmotnosti a hubnutí může výrazně usnadnit.