Hledáte způsob, jak zvýšit konzumaci celozrnných výrobků? Zkuste celozrnné těstoviny. V čem jsou tyto druhy tělu prospěšné? Pokud však sáhnete po zdravějších celozrnných těstovinách, můžete ušetřit okolo 20 kalorií a až ztrojnásobit obsah vlákniny
v jedné porci. Z výživového hlediska tak získáte mnohem více.
V dnešní době jsou běžně k dostání i bezlepkové těstoviny. Nevyrábějí se z pšenice, ale z kukuřice, rýže nebo quinoy. Na hrnek tohoto druhu připadá přibližně 200 kalorií, ale můžou obsahovat méně vlákniny a někdy i bílkovin než klasické pšeničné těstoviny. Pro ty, kteří se potřebují stravovat bez lepku ale představují vhodnou alternativu.
V obchodech můžete narazit i na tzv. super těstoviny. Jedná se o produkty s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny, některé dokonce obsahují i omega-3 mastné kyseliny. Přibližně 3 gramy bílkovin navíc pocházejí ze směsi zrn a mletých lněných semínek, které poskytují rovněž zmíněné omega-3 mastné kyseliny. Mějte také na paměti, že omega-3 mastné kyseliny v lněných semínkách nemají na naše zdraví tak příznivý vliv jako ty, které získáváme konzumací ryb. Lepší alternativou tak může být třeba přidání trochy krevet do těstovinových pokrmů.
Na talíři pěkně vypadající těstoviny zelené či červené barvy. Ty vděčí za svůj vzhled prášku ze špenátu či rajčat. Množství těchto ingrediencí v tomto druhu je ale tak malé, že nutriční hodnoty pokrmu příliš neovlivní. Pokud se vám barevné těstoviny líbí, klidně si je dopřejte, není na nich nic špatného. Čerstvou nebo vařenou zeleninu ale nenahradí.
Co se týče kalorií, jsou na tom všechny druhy těstovin podobně – obsahují přibližně 100 kalorií na 30 g syrových těstovin. Množství kalorií v jednom hrnku syrových těstovin se pak pohybuje mezi 175 a 240 v závislosti na jejich tvaru. Pokud si počítáte kalorie, volte trubky nebo mašličky a raději se vyhněte tenkým nudlím či špagetám. Velké tvary mají větší objem, takže při odměřování bude jeden hrnek celkově obsahovat méně kalorií.