Jídlo je lék – tak zní motto letošního Světového dne zdraví jater, který připadá na 19. dubna. Zdůrazňuje, že správná výživa je jedním z nejsilnějších nástrojů v prevenci a léčbě jaterních onemocnění. Každé sousto, které sníme, má totiž dopad nejen na naši hmotnost, ale i na zdraví jater. Proto je důležité dbát na to, co si každý den pokládáme na talíř. Varovná statistika totiž říká, že každý třetí člověk má játra ztukovatělá.
„Játra jsou motorem našeho metabolismu. Pokud nefungují správně, ovlivňuje to celý organismus – od stavu pokožky přes trávení a imunitní systém až po hormonální rovnováhu a činnost mozku,“ vysvětluje doc. MUDr. Jiří Slíva (na obr.), Ph.D., MBA přednosta Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty UK v Praze.
Játra plní řadu životně důležitých funkcí. Kromě metabolismu cukrů, tuků a bílkovin se podílejí na detoxikaci organismu, regulují hladinu cholesterolu a podporují obranyschopnost. Přestože mají neuvěřitelnou schopnost regenerace, jejich přetěžování špatnou stravou, alkoholem či léky může vést k jejich poškození.„To však často probíhá skrytě, a když se projeví, může už být pozdě. Nemocná játra totiž nebolí,“upozorňuje doc. Slíva.
Pro zdraví jater je podle odborníků klíčová změna životního stylu a stravy. Ideální jídelníček by měl být založen na celozrnných potravinách, ovoci, zelenině, libových bílkovinách a zdravých tucích. Důležité je také dostatečné množství tekutin a omezení alkoholu. „Pro pacienty s tímto onemocněním doporučujeme středomořskou stravu, která má prokázaný pozitivní efekt na zdraví jater,“ dodává odborník. Zásadní význam také pravidelný pohyb.