Výživa je náš nejlepší spojenec proti stárnutí. Které potraviny a nápoje nám pomůžou ke kráse, svěžesti a mladistvému vzhledu? Co nám přidělává zbytečné vrásky a faldy? Hledejte s námi recepty na mládí.
Správná strava může výrazně ovlivnit vzhled pokožky, vlasů, nehtů i celkovou vitalitu. Potvrzuje to i RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na chemické procesy v těle, metabolismus a výživu: „Mezi nejvýznamnější faktory v otázkách zdravé dlouhověkosti a prevence stárnutí patří náš dlouhodobý jídelníček. Co a hlavně kolik toho dnes a denně vpustíme do svého organismu, dokáže v dlouhodobém měřítku ovlivnit širokou škálu dějů souvisejících se stárnutím. Strava je hybná páka našeho zdraví, a pokud se ji naučíme efektivně a správně ovládat, budeme mít na své straně opravdu velkého hráče v oblasti prevence.“
Buďme tedy konkrétní. Co nám prospívá a co nám naopak škodí? V kostce to asi dovede říct každý z nás. Dokážeme se tím ale řídit? A hlavně: Víme, proč tomu tak je?
Které potraviny si zaslouží palec nahoru?
Kolagenové potraviny
Mladistvou pleť a celkovou svěžest podporují potraviny bohaté na kolagen. Jejich zařazení do jídelníčku vás bude bavit, alespoň některých z nich. Servírujte vývary z kostí, aspiky, želé, dortíky s ovocem a želatinou. Ideální je sulc plný libového masa a zeleniny a tlačenka.
Omega-3 mastné kyseliny
Dokážou zpomalit nejen stárnutí těla, ale také uchovávat mentální svěžest, podporovat činnost mozku. Proto pravidelně a co nejčastěji zařazujte na jídelníček tučné ryby, jako jsou losos, sardinky nebo makrela, dále semínka, například lněná a chia a k tomu vlašské ořechy.
Antioxidanty
Mají mimořádnou schopnost chránit organismus před oxidačním stresem, posilují imunitu, jejich dostatečný příjem je prevencí nejen předčasných vrásek, ale i řady nemocí včetně kardiovaskulárních a nádorových. Jedním z významných antioxidantů je vitamin C. Víte, že mimo jiné pomáhá s tvorbou kolagenu? Antioxidanty vám budou určitě chutnat! Kdo by nemiloval bobulovité ovoce (borůvky, maliny, jahody) nebo čokoládu? Měla by to však být hořká čokoláda (s min. 70 % kakaa). Potravinami bohatými na céčko jsou dále kiwi, papriky, brokolice a samozřejmě citrusy. Pokud si na zapití budete dopřávat zelený nebo šípkový čaj, vaše tělo i mysl se odmění bezchybným fungováním.
Kyselina listová
Kyselina listová (také známá jako folát nebo vitamin B9) je esenciální vitamin, který hraje klíčovou roli v růstu buněk, tvorbě DNA a červených krvinek. Mimořádně důležitá je pro budoucí maminky a ženy, které plánují těhotenství. Kyselina listová prospívá i celkové vitalitě, pleti a zdraví mozku i srdce a není vůbec problém ji tělu poskytnout. Nejlepší je získávat ji z přirozených zdrojů, ale v těhotenství nebo při nízkém příjmu je vhodné doplnit ji ve formě vitaminových doplňků stravy. Kde hledat? Odpovědí je zelená listová zelenina, například špenát, kapusta, pažitka, rukola a další listí. Jezte hodně salátů, avokádo, luštěniny a odměnou vám bude srdce jako zvon, vyrovnaná psychika a krásná pleť, vlasy i nehty.
Fermentované potraviny
Kefír a další mléčné výrobky s probiotiky a prebiotiky – kimchi, kysané zelí či kombucha – prospívají zdraví střev a lepšímu vstřebávání živin. Jsou totiž bohaté na zmíněná probiotika, enzymy a vitaminy, které podporují zdravé trávení, správné vstřebávání živin a snižují záněty v těle, starají se o kvalitní střevní mikrobiom. A protože v těle vše souvisí se vším, odrazí se zdraví střev i na kvalitě pleti a vlasů a celkové energii.
Bílkoviny
Bílkoviny (proteiny) jsou základní stavební složkou těla a hrají klíčovou roli v regeneraci a udržování zdravé pleti, vlasů i nehtů. Pokud chcete podpořit svou krásu zevnitř, dostatek kvalitních bílkovin ve stravě je nezbytný. Bílkoviny (zejména kolagen, elastin a keratin) pomáhají udržovat pevnou, pružnou a hydratovanou pleť. Aminokyseliny podporují regeneraci pokožky, což pomáhá v boji proti vráskám, akné i podráždění. Přispívají k zadržování vody v buňkách, tím dodávají pleti svěžest a zdravý vzhled. Bílkovinami je tvořen i keratin, hlavní složka vlasů. Strava chudá na proteiny proto může vést k lámání a vypadávání vlasů. A dále tu jsou methionin a cystein, esenciální aminokyseliny důležité pro hustotu a pevnost vlasů. Nedostatek bílkovin naopak zpomaluje růst vlasů a oslabuje vlasová vlákna, podobně je tomu i s nehty. Pro maximální účinek je důležité kombinovat různé zdroje bílkovin – rostlinné i živočišné. Zařaďte do jídelníčku libové drůbeží maso, hovězí (v něm jako bonus dodáte tělu i potřebné železo), ryby, vejce, lososa, ořechy, luštěniny, tofu a mléčné výrobky.
Co přidělává vrásky a faldy?
Ze zdravého pole se přesouváme na pole nebezpečné. Dobře víme, že některé potraviny urychlují stárnutí nebo způsobují přibírání na váze. Často obojí zároveň. Otočme proto talíř vzhůru nohama a vyklopme z něj to, co našemu tělu i duši škodí! Co tedy dostává stopku?
Například průmyslově zpracované potraviny – hotová jídla, fast food, polotovary si zaslouží prozkoumat. To neznamená, že bychom si na nich jednou za čas nemohli pochutnat. Jen bychom to se smaženými jídly neměli přehánět. Obsahují totiž často transmastné kyseliny, které při častější konzumaci způsobují záněty v těle. Mimochodem, větší nebezpečí než ve velkých nadnárodních řetězcích, které mají přísné normy a hlídají kvalitu, můžeme očekávat spíš ve stáncích (s buřty či langoši apod.) nebo v asijských bistrech.
Mladistvý vzhled umí zcela spolehlivě poškozovat nadměrné pití alkoholu a kouření. Alkohol totiž dehydratuje pleť a zpomaluje regeneraci, přidělává vrásky. Nikotin omezuje průtok krve do pokožky, což znamená méně kyslíku a živin, rozkládá kolagen a elastin, snižuje produkci ceramidů. Ničí prostě vše, co pokožka i vlasy potřebují pro mladistvý, svěží vzhled.
Cukr
Samozřejmě se po něm tloustne. Tedy pokud to se slazením přeháníme. A nejen to, cukr podporuje glykaci (proces, kdy se cukr váže na kolagen a ničí ho, což způsobuje vrásky). Nejde jen o počet kostek, které si hodíme do kávy, nebo koblihy a dortíky. Měli bychom se zaměřit hlavně na skryté sacharidy. Cukr se často ukrývá tam, kde bychom ho nečekali nebo kde si ho spíš neuvědomujeme: v pečivu, omáčkách, cereáliích, v kečupu, nebo dokonce v jogurtech.
„Zdravé“ potraviny jako past
Pohlídejte si proto konzumaci „zdravých“ potravin, které jsou plné skrytého cukru. Jsou to například sladké mléčné nápoje a ochucené jogurty (i ty s nízkým obsahem tuku – často mají více cukru než dezert), cereálie a granola (i když vypadají zdravě, i ony často obsahují hodně cukru), proteinové tyčinky (některé mají stejně cukru jako čokoládová tyčinka). Dále třeba smoothie a ovocné šťávy (kromě přirozených cukrů z ovoce v nich bývá i přidaný cukr, navíc v tekuté formě se snadno zkonzumuje větší množství, než když jíme přímo ovoce).
Pozor i na „běžné“ potraviny!
Cukr obvykle nehledáme ani v „běžných“ potravinách, jako jsou kečup a hořčice nebo různé omáčky k masu, včetně těch doma uvařených. Zrádné dokážou být i dresinky na salát, pečivo z bílé mouky, ale i některé druhy „fit“ pečiva. Pozorně čtěte složení na konzervách, na sáčcích nejen s chipsy, ale i s müsli.
Nápoje = největší zdroj skrytého cukru
Tady není třeba žádný komentář, stačí jen výčet nápojů, které si říkají o opatrnost: ochucené vody a ledové čaje, káva se sirupy (karamelová, vanilková apod.), limonády a energy drinky, alkoholické i nealko sladké koktejly.
Tip: Čtěte pozorně složení! Cukr má mnoho názvů: glukózový sirup, sacharóza, dextróza, fruktóza, maltóza, javorový sirup, agávový sirup.