K horkým jarním a letním dnům neodmyslitelně patří osvěžující koktejly s obsahem alkoholu i bez něj. Dlouhé sklenice ozdobené ovocem či deštníčkem všech možných chutí a barev jsou oblíbenou součástí party, festivalů, ale i příjemného teplého večera na zahradní terase či balkónu.
Ledové mocha patří k nejchutnějším letním drinkům. Poradíme Vám, jak vytvořit nápoj, u kterého lze jen stěží rozeznat hranici mezi chutí kávy a čokolády.
Ledové mocha
Základem nápoje je kvalitní espresso. Pokud nedisponujete vhodným kávovarem, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitního instantu. Dále se neobejdete bez 2 lžic čokoládového sirupu – v zahraničí nakoupíte ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak už stačí jen cca 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a důkladně rozmixovat s ledem. Zkuste přidat navrch dvě lžíce doma ušlehané šlehačky. Výsledek bude grandiózní.
Tip – čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru. Nutností je důkladné mixování. Výsledek pak bude stát za to.
Doba, kdy lidé pili ledový čaj z PET lahví či TETRA paků, se již naštěstí blíží ke konci. Hitem jsou domácí ledové čaje, které dnes umí nabídnout každá lepší kavárna či restaurace. Pokud nemáte nějakou nablízku, vyrobte si ledový čaj doma. Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Jestliže máte rádi černý, nejlépe poslouží čaj z Assamu pro svou intenzivní barvu a jemné sladové aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené z ovocných variant nálevových sáčků.
Sáček zalijte 2dl vroucí vody a po 6 – 8 min. (dle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3dl studené vody a dejte chladit do lednice. Pro dochucení použijte čerstvě vymačkanou šťávu z citronů či limety a třtinový cukr. Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje, navíc bez konzervantů, barviv a přísad, které ji obvykle zakrývají.
Kir Royal – pití nejen pro slavnostní chvíle
Pokud vás v blízké době čeká oslava narozenin, výročí nebo třeba party u příležitosti oslavy úspěchu člena rodiny, určitě se budete chtít před hosty pochlubit občerstvením, které odpovídá rázu důležité události. Chybu rozhodně neuděláte, a co víc, mnohé mile překvapíte s výtečným drinkem, který slavnostní situaci patřičně odrazí. „Španělský sekt typu cava – Freixenet v kombinaci s likérem z černého rybízu je dokonalou harmonií aromatického rybízu a osvěžujících bublinek prvotřídního sektu. Do sklenice na sekt
(takzvané flétny) vlijte Crème de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, dolijte sektem. Obě ingredience musejí zůstat oddělené, abyste dosáhli krásného, kontrastního efektu. Ozdobte kuličkou hroznového vína.
1 cl Creme de cassis
Freixenet
kulička hroznového vína na ozdobu
Royal Oporto rosé aneb růžové porto – osvěžení pro horké dny
Kdo preferuje střiky a lehké a svěží drinky založené na víně, zcela jistě propadne populárnímu nápoji ze světa portugalských letních koktejlů – Royal Oport Rosé. Kombinace růžového portského s tonikem a ledem je ideální pro letní osvěžení takřka v jakoukoliv denní dobu. Jeho lehká a osvěžující chuť je výsledkem příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné nahořklosti toniku. Příprava drinku je velmi snadná a snadno přijmete i fakt, že na rozdíl od většiny koktejlů, nepředstavuje růžové oporto s tonikem nebezpečí pro vaši linii.
6 cl portského
12 cl toniku
mátu, led
Servíruje se do velké vinné sklenice na kostky ledu. „Pro větší osvěžení doporučuji smíchat s tonikem a doplnit o lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.