Přístup majitelů restaurací v České republice se za posledních několik let markantně změnil. Restauratéři si začínají stále více uvědomovat kupní sílu hostů, kteří nechtějí navštěvovat zakouřené prostory a s tím i nutnost mít oddělené nekuřácké prostory, nebo dokonce zcela nekuřáckou restauraci.
V rámci své neziskové činnosti provozuje organizace Czech Website portál www.nekuracke-restaurace.cz, který umožňuje majitelům a provozovatelům restauračního businessu zdarma vložit podnik do databáze, přes který jej následně vyhledávají zákazníci podle regionů.
„V současné době je v databázi přes 1300 aktivních podniků, jen za poslední týden vložilo
svůj profil 200 restaurací,“ říká Tomáš Ležon, předseda neziskové organizace a dále
pokračuje: „denně přes portál www.nekuracke-restaurace.cz vyhledává kolem 130 hostů.
Z toho vyplývá, že trend navštívit nekuřácký prostor narůstá.“
Portál v současné době prošel kompletní rekonstrukcí, dostal nový grafický kabát a přibyla
celá řada nových funkcí. Podniky mají možnost přidat fotografie restaurace, nebo
jídelníček, samozřejmostí je vyhledávání podniku vůči poloze zákazníka.
A co se chystá v nejbližší budoucnosti?
„V tuto chvíli pracujeme na systému certifikací jednotlivých restaurací a ověřování
vložených údajů a propojení s oborovými partnerskými projekty,“ říká Tomáš Ležon.