Dnešní doba nahrává matkám, které chtějí být dobře informované o možnostech, jak nefarmakologicky zlepšit zdraví svých dětí. V EU hledá 60 % matek informace skrze sociální sítě, čímž získávají lepší povědomí o přirozenosti i bezpečnosti produktů, které nakupují pro své nejmenší a pro firmy je stále těžší obalamutit je složením svých výrobků. Novorozenec nemá plně vyvinutý imunitní systém ani střevní mikroflóru, čímž se stává velmi náchylným k nemocem a je tedy důležité ohlížet se na to, co mu podáváme.
Je totiž všeobecně uznávaným faktem, že zdraví a kvalita života jsou značně závislé na potravě, kterou člověk konzumuje. Možná i kvůli tomu více než 52 % matek kupuje organické jídlo raději pro své děti než pro dospělé. Zvýšeného zájmu spotřebitelů o složení a původ potravin využívají firmy k prezentaci a osvětě obyvatel, čímž zvyšují důvěru konzumentů ve své výrobky. Právě zemědělstvím můžeme ovlivnit v podstatě sami sebe, a to nepřímo přes prostředí a přímo přes potraviny.
Odhaduje se, že tělem člověka může projít až 2–3 kilogramy chemikálií z potravin za rok. Malé děti sní na jednotku své váhy mnohem více než dospělí a zároveň jejich schopnost odbourávat cizorodé látky je oproti dospělým nízká. Kupovaná dětská výživa tvoří u batolat často výraznou část jídelníčku. Dopad dlouhodobého a nadměrného působení chemických látek na dětské tělíčko může být závažný a to zejména díky rozvoji imunitních a hormonálních poruch, výskytu alergií, astmatu či diabetu. Zemědělci používající pesticidy obsahující látky, které mohou mít na lidský organismus (o dětech ani nemluvě) nežádoucí dopad. „Například společnost Humana je jediná na českém trhu, která dodává kojeneckou mléčnou výživu 100% vyrobenou z mléka krav, které nebyly krmeny GMO krmivy,“ pyšní se Richard Zelenka, odborník na dětskou výživu.
Alergie na mléčnou bílkovinu zvyšuje riziko ekzému.
Věděli jste, že díky alergii na mléčnou bílkovinu kravského mléka se u dětí zvyšuje riziko vzniku atopického ekzému v kojeneckém věku? Není náhoda, že zvířata krmená produkty z ekologického zemědělství zpravidla vykazují větší odolnost vůči chorobám. Tím snižují či dokonce eliminují přísun nežádoucích látek do jejich těla a tím jsou produkty takového zvířete nejen mnohem bezpečnější, ale také zdravější a chutnější. Krmení krav má významný vliv nejen na produkci mléka, ale také na obsah mléčných složek. Ruku na srdce, krmili byste svoji krávu průmyslově vyráběným krmivem nebo spíš sledovali, jak se krásně pase?
Díky nárůstu počtu farem, které se zabývají ekologickým způsobem hospodaření, se změnily podmínky i v chovech konvenčních, tedy řekněme těch běžných. V dnešní době se naštěstí již nesetkáváme příliš často s tím, že krávy žijí připoutané na velmi malém prostoru, který jim často znemožňoval pohyb a mohly jen stát nebo ležet. V posledních letech se budují nové kravíny, kde se mohou krávy volně procházet, mají prostor na odpočinek a prostor na krmení. Často jsou ve stájích využívány různé doplňky, které kravám zpříjemňují život, například různá drbátka, která bývají hojně využívána. Je také známým faktem, že i chování personálu, který se o krávy stará, má na produkci a kvalitu mléka velký vliv. Hrubé zacházení, křik či hluk je pro krávy stresující. Uveďme si příklad, pokud je dojnice během dojení vystavena nějakému stresovému faktoru, třeba hrubému zacházení, dojde vlivem vyloučení stresového hormonu z nadledvinek k zadržování mléka ve vemeni. Takového zaměstnance, který je hrubý na krávy, by na své farmě jistě žádný farmář nechtěl.
48 hodin pro nejvyšší kvalitu a chuť.
Přestože se situace v České republice zlepšuje, máme stále co dohánět. Vyspělé země EU nám v tomto mohou být vzorem. „V naší společnosti trváme na dodržování pravidel welfare, tedy zachování základních podmínek života a zdraví zvířat v souladu s jeho životním prostředím,“ pyšní se Zelenka ze společnosti Humana, která vyrábí právě umělé kojenecké výživy a proto je pro ně kvalita a chuť mléka opravdu důležitá. A popisuje nejdůležitější zásady: „Zvířata dostávají různorodá krmiva, která nepochází z GMO surovin, což je jinak běžná praxe zemědělců. Minimálně část těchto krmiv musí být čerstvá a často pochází přímo z farmy. Zvířata mají stálý přístup na otevřená prostranství a jsou chována v adekvátních skupinách pro minimalizování stresu. Důraz je kladen na prevenci onemocnění a je zakázáno např. podávání hormonálních preparátů. Základem je pravidlo 3D – desinfekce, desinsekce a deratizace. Protože pouze zvíře chované ve vhodných podmínkách je schopno pravidelné a kvalitní produkce.“
Aby v produktech mohla být zachována čerstvost a plná chuť mléka, je třeba jej zpracovat do 48 hodin, což potvrzuje i Zelenka: „Aby si mléko zachovalo nejvyšší kvalitu a bylo co nejméně poškozeno, máme pravidelné dodávky přímo od 29 regionálních zemědělců, čímž snižujeme počet výrobních kroků a zvyšujeme kvalitu mléka.“ A filosofie společnosti Humana sahá ještě dál – díky regionálnímu zastoupení farmářů se minimalizují dodací lhůty, snižují se vzdálenosti při převozu a tím se také snižuje zátěž životního prostředí. „Díky tomu máme veškeré procesy pod kontrolou pro maximální bezpečnost produktů, což je velice důležité,“ říká Zelenka.
Pro novorozence a kojence je nejvhodnější stravou mateřské mléko, a pokud maminka z jakéhokoli důvodu nemůže nebo nechce kojit, je nutné nahradit mateřské mléko umělou mléčnou výživou, která se co nejvíce snaží napodobit složení mateřského mléka. Po více než šedesáti letech vývoje přináší společnost Humana na trh mléčnou výživu, která je inspirována mateřským mlékem, při zachování přirozeného a šetrného způsobu dojení i zpracování mléka, bez použití geneticky modifikovaných krmiv. Naše děti jsou naše budoucnost a nová generace, která bude pokračovat ve změnách, jež naše generace započala.
ODKUD POCHÁZEJÍ MLÉČNÉ VÝŽIVY HUMANA V ČÍSLECH:
Počet farem: 29 farem do 50 km od místa výroby /kterým je Herford, Německo
Počet krav: 6.000 ks
Dojivost: 9,000 kg na dojnici / rok
Zpracování mléka: do 48 hodin
Počet kontrol v průměru: více než 600
Co krávy doprovází jejich životem? Rodokmen, číslo ušní známky, datum a místo narození, pohlaví, plemeno, z jaké farmy pochází.
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?
Po tisíce let je pro nás mléko důležitým zdrojem živin. Základem výživy novorozenců a kojenců je mateřské mléko, které díky svému optimálnímu složení umožňuje snadné trávení a vstřebávání živin. Což je jedna z důležitých výhod kojení v porovnání s umělou kojeneckou výživou. Mateřské mléko poskytuje novorozenci nejen optimální složení stravy, ale mimo jiné také zabezpečuje pasivní ochranu proti bakteriálním a virovým infekcím, a to zejména díky přítomnosti imunoglobulinů. V neposlední řadě kojení posiluje vazbu mezi matkou a dítětem.
Jednou však přijde doba, kdy se miminko potká s jiným, než mateřským mlékem. Proto je dobré vědět, co ovlivňuje kvalitu a chuť mléka. Ve výživě člověka se uplatňuje zejména mléko kravské, ale také kozí nebo ovčí. Složení mléka je u jednotlivých druhů podobné, rozdíly jsou zejména v obsahu jednotlivých složek (např. bílkovin, tuku, vitamínů a minerálních látek). „V kravském mléce je však oproti mateřskému mléku vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. A právě tyto vlastnosti činí surové kravské mléko nevhodné pro kojence,“ říká odborník na dětskou výživu Richard Zelenka ze společnosti Humana, která se na dětskou výživu specializuje.
Složení mléka ovlivňuje mnoho faktorů. Největší vliv má genetický základ zvířete, ten určuje rozvoj žlázových tkání v mléčné žláze. Dojnice, které mají vysokou užitkovost, mají vyšší počet těchto žláznatých buněk. V nich se díky živinám přiváděných krví tvoří mléko. Na tvorbu 1 litru mléka je potřeba, aby vemenem proteklo až 500 litrů krve. Ale abychom dosáhli požadované užitkovosti, je kromě genetiky potřeba poskytnout dojnici dostatek kvalitních krmiv s vyrovnaným obsahem živin a energie. Protože složení mléka není stálé a mění se v závislosti na věku, pořadí laktace, zdravotnímu stavu, ale i sezónními vlivy, je potřeba výživu a složení krmné dávky těmto faktorům přizpůsobit.
Výživou dojnic lze ovlivnit chuť a vůni mléka, zejména pokud bylo nevhodné krmivo podáváno krátce před dojením (nezbývá pak dostatek času na vyloučení nevhodných látek z organismu). Pokud dojnice přijímají v krmivu nějaké nevhodné aromatické látky, tyto se následně vstřebávají a přecházejí přímo do mléka, tím mohou negativně ovlivnit chuť a vůni mléka. Na chuť a vůni mléka působí negativně zkažená a nahnilá krmiva, krmiva s vysokým obsahem tříslovin. Vhodným krmením můžeme v omezené míře pozitivně ovlivnit obsah laktózy, mléčného tuku a mléčného proteinu. Omezeně proto, že např. obsah mléčného proteinu je dán geneticky a ovlivnit výživou ho lze jen do této geneticky dané hranice. Oproti tomu obsah mléčného tuku je snadno ovlivnitelný krmnou dávkou. V dětské výživě nesmí být, dle norem EU, geneticky modifikované suroviny – GMO. To potvrzuje i Richard Zelenka ze společnosti Humana, ale dodává: „Sice se nesmí používat GMO suroviny, ale běžně se používá krmivo z GMO sóji nebo kukuřice jako součást výživy dojnic. A vzhledem k tomu, co tyto plodiny přinášejí, je otázkou, zda doporučit mléčnou výživu vyrobenou z mléka od takových krav těm nejmenším.“
Mléko od krav, které mají možnost pastvy na bohaté, svěží pastvině s obsahem bylin, má vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin a kyseliny linolové v porovnání se skotem krmeným siláží. Podle vědců z univerzity ve Wageningenu a Varšavě prokázaly experimenty rychlou odezvu obsahu kys. linolenové v mléce při změně způsobu hospodaření, kdy byly krávy krmeny siláží, na pastevní způsob chovu. Naopak při přechodu z pastvy na vnitřní ustájení s krmením siláží, došlo ke snížení hladiny CLA v mléce. A to již během pěti dnů.
Kvalitu mléka lze ovlivnit krmením, konzervovaná a čerstvá píce je krmivo bohaté na energii, bílkoviny a minerály v porovnání s kukuřičnou siláží, která je častým krmivem. „Jsme jediná společnost na českém trhu, která dodává kojeneckou mléčnou výživu 100% vyrobenou z mléka krav, které nebyly krmeny GMO krmivy,“ pyšní se Richard Zelenka ze společnosti Humana a dodává: „Mléko pochází od přísně selektovaných německých farmářů, jejichž rodiny již stovky let obdělávají statky poblíž místa, kde se výživa vyrábí. Důraz na ekologii, poctivé a současně šetrné zpracování s volbou 100 % přírodních surovin pomáhá vyrábět kojenecké mléčné výživy, které umožňují něžně růst tak, jak by si to přála sama matka příroda.“
www.humana-baby.cz