Každý třetí Čech trpí nedostatkem hořčíku, protože ho přijímá zhruba o 20 procent méně, než je doporučená denní dávka. Jeho deficit výrazně stoupá po 45. roce věku. Proto se s ním potýká až 40 procent žen v menopauze.Výsledkem je nejen únavový syndrom a svalové křeče, ale i zvýšené riziko závažných civilizačních chorob, především srdečně cévních onemocnění, osteoporózy, metabolického syndromu nebo diabetu. Pomůže příjem potravin bohatých na hořčík.
Hořčík (magnézium) je jeden z nejrozšířenějších a nejdůležitějších prvků. Byl objeven i u primitivních forem života, přibližně 50 až 60 % je ho obsaženo v kostře, hraje klíčovou úlohu ve více než 300 enzymatických reakcích v lidském organismu. V současné době odpovídá denní potřeba hořčíku pro dospělého jedince 420 mg na den pro středně těžce pracujícího muže a 320 mg na den pro ženu.
„Jednou z cest, jak se chránit před projevy nedostatku hořčíku, je každodenní pití přírodní minerální vody bohaté na hořčík. Vyšetření v rámci studie ukázala významné zvýšení hodnoty hořčíku v krvi u skupiny osob, které pily minerální vodu bohatou na hořčík. Tato voda je proto mimořádně vhodná pro pitný režim dospělých i dětí, zejména pak pacientů se sklonem k deficitu draslíku, kardiaků, hypertoniků a diabetiků“, radí prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. z Fakultní nemocnice Hradec Králové, který se této tematice dlouhodobě věnuje.
Nedostatečný příjem hořčíku je důsledkem nižšího obsahu tohoto prvku v potravinách, špatné úpravy potravy, nezdravého životního stylu s konzumací velkého množství tuků a cukrů, které zhoršují vstřebání a biologickou dostupnost hořčíku. K jeho deficitu v lidském organismu přispívá také vysoký příjem kofeinu a alkoholických nápojů, vysoká stresová zátěž a znečištěné vnější prostředí.