Mikrobiomu, tedy organizovanému společenství mikroorganismů, se věnuje stále větší pozornost. Jde o vysoce dynamický soubor zdraví prospěšných i patogenních mikroorganismů, především bakterií, ale také virů, archeí, hub a prvoků, který se obměňuje během různých stádií lidského vývoje na základě genetické dispozice a vlivu vnějšího prostředí a životního stylu.
Mikrobiom se podílí na metabolismu léčiv, formuje lidský imunitní systém a chrání ho před infekcemi, pomáhá s trávením a vstřebáváním živin z potravy, produkuje vitaminy a další živiny. Dále se podílí na regulaci hladiny cukru v krvi a metabolismu lipidů a také ovlivňuje nálady a duševní zdraví člověka. „Analýza mikrobiomu střev poskytuje možnost získat detailní vhled do vlastního těla a přijmout informovaná rozhodnutí, která mohou mít významný dopad na celkovou fyzickou i duševní pohodu“ popisuje ředitelka Genetify Veronika Seidlová. „Náš výzkum otevírá nové možnosti pro všechny, kteří se zajímají o své zdraví a výkonnost.“
Význam analýzy mikrobiomu střev je opravdu velký pro širokou veřejnost. Studie ukázaly, že mikrobiom střev je úzce propojen s imunitním systémem, trávicím procesem, i s naším psychickým stavem. Identifikace nerovnováhy v mikrobiomu může přispět k prevenci a léčbě různých onemocnění, včetně obezity, cukrovky, autoimunitních chorob, a dokonce i duševních poruch.