Yuzu je citrusové ovoce známé také jako yuja. Pochází pravděpodobně z Číny, kde se objevilo už před více než tisíci lety. Nyní ho pěstují především farmáři v Japonsku, Koreji a dalších částech světa. Má silnou žlutou kůru, ale oproti jiným citrusům je kyselejší a aromatičtější. Yuzu je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C. Má široké využití při přípravě horkých nápojů, limonád či koktejlů. Lze ho ale využít i v kuchyni, třeba do dezertů nebo marinád na maso.
Zajímavou novinku přineslo spojení plzeňských firem Yuzu a řemeslného pivovaru Proud – limitovaný speciál Yuzu Pale Ale. Ten nabízí hořkosladké propojení s nádechem citrusů, a tedy ideální osvěžení na teplé měsíce. „Ovoce yuzu se stává u Čechů stále populárnějším a hojně se používá při přípravě různých druhů nápojů. Nejen z tohoto důvodu jsme přišli s další zajímavou alternativou a spojili jsme Yuzu tea s oblíbeným lokálním pivem Proud. Výsledný produkt – pivo Yuzu Pale Ale – se hodí ke každé oslavě nebo grilovačce,“ říká Eliška Hynková za společnosti Yuzu.