Chceme mít dokonalou domácnost, nepřibrat na váze a s úsměvem absolvovat setkání se všemi příbuznými. Přitom riskujeme kocovinu, žlučníkový záchvat i rozhádanou rodinu. Vánoce mají být svátky klidu a pohody, to se snadno řekne, ale jak se z toho nezbláznit? Jednoduše, stačí pár úprav v pitném režimu, jídelníčku a vlastní hlavě. „V rámci svátečního času je užitečné věnovat více pozornosti nejen jídlu, ale také nápojům. Bohužel jen málokdo si umí představit vánoční svátky bez alkoholu, ačkoli následky jeho konzumace mohou sváteční pohodu spíše pokazit. U alkoholu je rozhodně na místě střídmost a nutno říct, že tradiční vánoční nápoje (například punč, vaječný likér, bowle) lze připravit i v chutné nealkoholické variantě,“ upozorňuje Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění u dospělých i dětí. „Když už na alkohol dojde, kontrolujte konzumované množství, nikdy nepijte na lačno a pití alkoholických nápojů vždy prokládejte pitím minerálky. Zředíte tak účinky alkoholu, doplníte tělu potřebné tekutiny (alkohol působí močopudně) a zároveň minerální látky (při odvodňování organismu se vyplavuje hlavně sodík, hořčík a draslík), podpoříte vylučování odpadních látek. A nejspíš i vypijete celkově méně alkoholu.
„Kromě případné kocoviny vám pravidelný přísun vhodných nealkoholických tekutin pomůže také s nechtěným přejídáním. Pomocníkem proti přejídání je i důkladný plán, co budete během svátků vařit a v jakém množství. Vyhnete se tím přecpané lednici a dojídání, aby se to nevyhodilo,“ říká spolupracovnice AquaLife Institutu Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, a doporučuje: „I dobrá jídla se dají připravit tak, aby obsahovala méně energie a více prospěšných složek jako vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Upřednostňujte proto libové druhy masa a ryby, nahraďte trvanlivé a měkké salámy vepřovou nebo drůbeží šunkou. Místo samotné majonézy použijte bílý jogurt s malým množstvím majonézy. Slané tyčinky vyměňte za proužky zeleniny s jogurtovým dipem. Nutričně hodnotnější, i když neméně kalorické, je cukroví se sušeným ovocem a oříšky nahrazujícími část cukru nebo tuku.“
V žaludku přetrvávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát s majonézou, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Nejméně závažným důsledkem nadměrné konzumace těchto pokrmů, spojené případně s mírnou opilostí, je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Závažnější problémy pak hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Velké množství jídla a alkoholu u nich obvykle vede k hospitalizaci v nemocnici.
„Přemírou jídla nebo alkoholu řeší spousta lidí stres, což je samozřejmě špatné řešení. Místo toho se zamyslete a napište si, co vás před a o Vánocích stresuje. Nejspíš zjistíte, že vás rok co rok vyvádí z rovnováhy to samé. V tomto seznamu si vytipujte jednu situaci, kterou letos uděláte jinak, nebo ji dokonce vypustíte. Pak si napište druhý seznam toho, co vám v předvánočním období dělá naopak radost, co vás dostane do pohody. A z tohoto seznamu si vyberte jednu situaci, kterou letos zařadíte do svého programu víckrát,“ navrhuje vztaholog Michal Nikodem, odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti psychoterapie, a doplňuje: „přidejte si mezi předvánoční úkoly aspoň jednu položku zahrnující čas pro sebe – čas, kdy se budete věnovat sami sobě ať už s kamarádkou u kafíčka, v sauně nebo při relaxační masáži. A této položce přiřaďte stejnou prioritu jako třeba pečení vanilkových rohlíčků. Takový předvánoční dárek vás dokáže skvěle uklidnit a dobře naladit na několik dní. Z vaší dobré nálady a vnitřní pohody pak bude profitovat i vaše okolí.“