Chcete shodit pár kil, nebo jen odlehčit svému zažívání a dostat do těla co nejvíce vitaminů v té nejpřirozenější formě? Teď je na to nejlepší čas! Máme totiž k dispozici spoustu čerstvé zeleniny, ovoce, šťavnatých plodů a zelených bylinek.
V teplém počasí si organismus o lehkou stravu doslova říká. Máte snad v poledním červencovém vedru chuť na svíčkovou s knedlíkem, kořeněný guláš nebo vás spíš láká křupavý salát, grilované maso, ryby nebo meloun?
Skvělou volbou pro rychlý (komu by se v létě chtělo trávit zbytečně mnoho času v kuchyni?) a zdravý oběd nebo večeři jsou saláty. Při jejich přípravě totiž můžete popustit uzdu fantazii a použít ty nejrozmanitější suroviny, které vás zrovna napadnou. Ale pozor, abyste své tělo neochudili o důležité živiny. Kromě čerstvé zeleniny by v salátu neměly chybět také výživově hodnotné bílkoviny, oříšky nebo semínka a také kvalitní tuky.
„Čerstvá zelenina by měla tvořit zásadní podíl ve stravě, zvláště v letním období. Právě nyní má své vegetační období, je voňavá, bohatá na chuť i vitaminy. Obsahuje navíc spoustu enzymů, které prospívají vašemu trávení. Salát vás osvěží a dodá potřebnou energii,“ říká výživová specialistka Mgr. Lada Nosková ze společnosti DietPlan.
Složte si „ten svůj“
Čerstvou zeleninu a ovoce doplňte vždy vhodnými bílkovinami (kuře, sýr, tuňák, vejce, krevety, luštěniny, tofu) a nezapomínejte také na „zdravé“ sacharidy (celozrnné pečivo, quinou, bulgur, grahamové tyčinky nebo krekery). „Dostatečně vás zasytí a po takovém obědě se budete cítit plni energie a vitality. I k večeři si často dopřávejte saláty, opět doplněné o bílkoviny a sacharidy – ovšem ty večer už jen zlehka, protože po lehkém jídle se vám bude i dobře spát. K salátům byste měli přidávat také kvalitní tuky. Jednak kvůli vitaminům v nich rozpustných, ale také proto, že tuk zlepšuje chuťové vlastnosti potravin. Prostě vám pak bude lépe chutnat,“ vysvětluje Mgr. Lada Nosková.
Oleje, zálivky, dresinky a spol.
Můžou zajímavě vylepšit nebo ozvláštnit výslednou chuť salátu. Trendem v moderní „zdravé“ kuchyni jsou panenské rostlinné oleje lisované za studena. Vyzkoušejte olivový, dýňový, konopný, lněný nebo sezamový. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a nadopované antioxidanty. Můžete je kombinovat s medem, hrubozrnnou hořčicí, vinným nebo ovocným octem, citronovou, limetkovou a grepovou šťávou a samozřejmě bylinkami bohatými na minerální látky (rozmarýn, tymián, máta, meduňka, majoránka, petrželka, koriandr, řeřicha a další). Pokud nepoužijete olej nebo zálivku, která ho obsahuje, přidejte si do salátu oříšky, semínka či avokádo. Ty jsou také zdrojem velmi kvalitních rostlinných tuků.