Dát si kousek čokolády, to je dobrý nápad po celý rok. V zimě si můžeme tuto pochoutku ještě vychutnat horkou. Je to vlastně návrat ke kořenům: původně se totiž konzumovala tekutá.
V Evropě se nám o čokoládě ještě ani nesnilo a původní obyvatelé Střední Ameriky si ji už dávno oblíbili. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Do Evropy přivezl kakaové boby ve druhé polovině 16. století Španěl Hernán Cortéz a popsal, jaké se s ní pořádají na dvoře aztéckého krále hody. Je jasné, že její sláva začala rychle dobývat chuťové pohárky mnoha labužníků i jinde ve světě. Nejdříve ji pili a postupně se začala vyrábět i čokoláda tuhá.
Čokoláda, nebo káva?
Zajímavé je, že kávu pijeme bez pocitu viny, zatímco u čokolády se obáváme, že po ní budeme tloustnout. Samozřejmě, že není dobré sníst každý den jednu tabulku, stačí si občas trochu zobnout. Což nápoje zkombinovat? „Oba mají příznivý vliv na psychické i fyzické zdraví a dokážou povzbudit,“ konstatuje baristka Monika Matúšová z Pražírny Zlaté Zrnko. „Můžeme si užít kombinaci čoko-kávových chutí a nepřibrat ani deko.“ Zlatá střední cesta je hrnek kávy s malým kouskem čokolády. Nejlépe se hodí hořká. Labužníkům pak jsou určena upražená kávová zrnka obalená v čokoládě.
A co třeba moccacino?
Horká hustá káva s čokoládou a napěněným mlékem, to opravdu nezní špatně. Ještě vyšší „level“ představuje moccacino. „Jde o latté, cappuccino nebo flat white doplněné o čokoládu. Ta může být ve formě prášku, sirupu nebo kostky čokolády. Můžete si udělat šálek espressa a v něm rozpustit čokoládu. Potom doplňte našlehané mléko a moccacino máte hotové. Můžete ho ozdobit i šlehačkou nebo hoblinkami čokolády,“ radí baristka. Existuje i jiný způsob – udělejte si espresso a zalejte ho našlehaným teplým mlékem, které jste dochutili čokoládovým sirupem. Pro ty, kteří nechtějí mít přeslazený den, stačí doplnit cappuccino kakaovým práškem.