Asparágus nebo špargl – i pod takovými jmény znali naši předci jarní zeleninu exotického tvaru, která je plná vitaminů. Řeč je o chřestu, jehož obliba v Česku každým rokem roste a poptávka je jak po jeho zelené, tak bílé odrůdě. Kdysi spíše exkluzivní zelenina se stala nedílnou součástí jarní kuchyně.
Chřest se totiž hodí na řadu pokrmů, a nejlépe mu svědčí jen minimální úprava – pro jeho přípravu tak není zapotřebí žádného velkého kuchařského umění. Kromě jedinečné chuti obsahuje navíc řadu tělu prospěšných látek.
Proč bychom měli chřest zařadit do našeho jídelníčku?
Chřest je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku pomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti můžou posílit svůj imunitní systém. Další nespornou výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol. Jeden stonek má pouze 4 kalorie.
Jak poznat čerstvý chřest?
Čerstvý chřest by měl vonět, není na povrchu svraštělý. V případě bílého chřestu má pak lesklý povrch a sevřené hlavičky. Není pružný a při ohnutí praskne. Naopak čerstvý zelený chřest můžeme i drobně ohnout. Pokud se zaměříme na český chřest, tak jeho sklizeň probíhá zhruba od poloviny dubna do konce června.
Jak bychom měli chřest zpracovat?
Zelený chřest je na zpracování jednodušší, v případě, že je mladý, stačí jej omýt a oddělit spodní dřevnatou část, což jsou asi 3 centimetry. U bílého chřestu je kromě odříznutí dřevnaté spodní části nutné ho pečlivě oloupat celý až po hlavičku. Slupka totiž obsahuje hořké silice. Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů. Musíme ale dávat pozor, protože je velmi křehký. Očištěný či oloupaný chřest pak vložíme do vroucí osolené vody, do které můžeme podle chuti přidat i lžičku cukru, octa nebo plátek citronu a lžičku másla. Doporučená doba vaření bílého chřestu je 8 až 12 minut, u zeleného stačí poloviční čas tedy asi 5 minut. Chřest pak neoplachujeme studenou vodou, ale necháme vychladnout, neztratí tak nic ze své typické chutě ani nepřijde o vitaminy.
Jak by se měl chřest skladovat, aby vydržel déle čerstvý?
I v tomto případě platí čím čerstvější, tím lepší, proto bychom se zpracováním chřestu neměli dlouho otálet. Skladujeme ho v ledničce při teplotě kolem +5°C, ideálně ho ještě zabalíme do vlhké utěrky, tak uskladněný by nám měl bez problémů vydržet několik dní. V případě, že se rozhodnete chřest zamrazit, tak ho předtím tepelně upravte dle výše uvedeného návodu.
Deset důvodů, proč jíst chřest
- Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
- Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
- Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
- Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém.
- Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
- Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
- Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
- Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
- Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
- Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.