Jak pít a jíst, když sportujeme?

Letošní zima nám umožní cestování za sněhem určitě ve větší míře než ta loňská. Ta nám sice přinesla celkem dobré sněhové podmínky i do měst, ale sjezdaři si moc neužili. Až vyrazíte do hor tuzemských či zahraničních, myslete na správné stravování a pitný režim. Tato radea se ovšem týká i sportů „letních“. Nedávný průzkumu AquaLife Institutu totiž prokázal, že představy nesportovců o vhodném jídelníčku sportujících a skutečný jídelníček sportovců značně odlišují.

Nesportovci předpokládají, že by sportovci měli svůj jídelníček upravit, ale sami sportovci to příliš neřeší. Podobně je to i s pitným režimem. Nesportovci si myslí, že by sportující lidé měli přijímat v den, kdy vykonávají fyzickou aktivitu, více tekutin a také odlišné nápoje než jindy. Sportovci ale reálně pijí totéž a zaměřují se na dostatek tekutin jen před a po tréninku. Naprostá většina sportující i nesportující populace se shodla na nutnosti doplňovat během fyzické aktivity kromě tekutin i minerální látky, nejlépe prostřednictvím minerálních vod.

Proč nestačí obyčejná kohoutková voda? Podmínky pro vodu k pití pochopitelně splňuje i voda kohoutková, jenže… Při středně až velmi intenzivní sportovní aktivitě dochází k velkým ztrátám nejen tělních tekutin, ale i minerálních látek a energie, k jejichž doplnění kohoutková voda nestačí. Tělo by tak sice mělo dostatek tekutin, ale zároveň nedostatek minerálních látek, bylo by „naředěné“. Takový stav potom vede k velké slabosti celého těla, křečím, vnitřním otokům nebo dokonce ztrátě vědomí. Ideálním zdrojem tekutin a zároveň minerálních látek jsou přírodní minerálky, které se navíc vyznačují původní čistotou bez chemických úprav, a představují tak v podstatě biokvalitu v pitném režimu.

„Základem veškerého pitného režimu by měla být čistá neochucená voda. Protože ale při sportu dochází k rychlejším ztrátám minerálních látek především pocením, je dobré doplňovat tělu kromě vody i minerální látky. K tomu mohou kromě speciálních sportovních nápojů dobře posloužit také přírodní středně nebo silně mineralizované vody. Pro doplnění energie jsou pak vhodné minerální vody ochucené. Jejich výhodou je pouze třetinové množství cukru ve srovnání s limonádami nebo dokonce ovocnými džusy, často spojovanými se zdravou výživou,“ radí RNDr. Pavel Suchánek (na obr.), odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče se specializací na sportovce.

Je nutné při sportování jídelníček a pitný režim více řešit? Odborník na výživu při sportu RNDr. Suchánek doporučuje: „Před sportovní zátěží je vhodný nízký příjem tuků a vlákniny pro rychlejší průchod potravy trávicím traktem a rychlejší využitelnost energie, vyšší příjem sacharidů (ovoce, kompot, ovocná přesnídávka, pečivo i bílé) a přiměřené množství rychle stravitelných proteinů (jogurt). Během sportovní zátěže potřebuje tělo přísun energie ve formě sacharidů (müsli tyčinka bez polevy, banány, sušenky bez vlákniny a bez polevy), a to především trvá-li zátěž déle než 1 hodinu a/nebo je provozována v extrémních podmínkách (horko, chlad, vysoká nadmořská výška). Po sportovní zátěži se doporučují sacharidy (bílé pečivo, ovocná přesnídávka) během prvních 30 minut a dále každé dvě hodiny po dobu 4–6 hodin plus aminokyseliny a proteiny k výstavbě a opravě svalové tkáně (šunka, sýr, večer před spaním tvaroh, skyr, cottage).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *