Práce na směny je pro organismus náročná. V mládí se dokážeme na nějakou dobu přizpůsobit, ale s přibývajícím věkem se mohou objevit různé problémy, ať už nárůst hmotnosti vlivem špatného stravování nebo např. narušení celkového spánkového režimu. Jaký zvolit jídelníček, pokud vaše profese vyžaduje pracovat někdy přes den a někdy v noci? Dbejte na kvalitní stravu s dostatkem bílkovin, které zasytí tělo na delší dobu, a dostatečně spěte.
Pracovat pouze přes den nám dává obrovskou výhodu ve stravování. Snídáme zhruba ve stejnou dobu, na oběd zajdeme s kolegy do restaurace nebo si ohřejeme vlastní, čas, kdy zasedneme ke stolu, si tedy volíme sami. Takovou svobodu nemají ti, kterým se točí denní a noční režim po 3 dnech. „Biorytmus je narušený a býváme dlouhodobě unavení a zesláblí. Lidé s tímto pracovním režimem jsou statisticky náchylnější k obezitě, právě kvůli nepravidelnosti a nedostatku spánku,“ upozorňuje specialistka na ketodietu Martina Dvořáková.
Jak jíst na noční? Vsaďte na lehkou stravu bohatou na bílkoviny
Jestli jdete do práce na desátou večerní, dejte si kolem osmé hodiny větší jídlo. Oficiálně se dostanete na zákonnou pauzu až kolem půl třetí ráno, mezitím si ale můžete dopřát malou proteinovou tyčinku. Důležité je jíst pravidelně po 3 až 4 hodinách. Spousta lidí se nají večer před odchodem do zaměstnání a poté až o přestávce, kdy si dají těžké tučné jídlo, protože jsou vyhládlí. Další jídlo mají až po probuzení. Druhá skupina má největší porci ráno těsně předtím, než se dostane do postele. „Obojí je ale špatně. V noci je naše tělo přirozeně v útlumu, proto volte lehkou stravu bohatou na bílkoviny, které tělo nezatíží zbytečně trávením. Například proteinovou tyčinku s minimem sacharidů sníte za minutku, zdržení od práce je minimální a zaženete tím hlad, než přijde zákonná pauza. Během ní se v klidu zasyťte celozrnným pečivem s kvalitní šunkou, sýrem nebo vaničkou tvarohu či zeleninou a něco podobného si dejte i ráno než půjdete spát.
Po probuzení po noční přichází vždy snídaně
Nezáleží na tom, zda se vlivem zaměstnání probouzíte v šest ráno nebo v jednu odpoledne, den zahajte vždy snídaní. I když rodina už usedá k obědu, nedejte se zviklat a dejte si na talíř něco, co vám nastartuje trávení, ne rovnou řízek s bramborovou kaší. Jestli chcete stolovat společně s ostatními, snězte si s nimi jen polévku. Hlavní chod si dejte až později.
Hlad zaženou kvalitní nápoje bohaté na bílkoviny
Nemusíte nutně pracovat na směny, abyste bojovali s jídlem v práci. Takové servírky, kadeřnice, kosmetičky, zdravotní sestřičky, doktoři a jiní se nestravují podle toho, jak se jim chce, ale podle zákazníků potažmo pacientů. Nebývá výjimkou, že se za celý den nemají čas pořádně najíst. Je-li to i váš případ, hlad můžete zahnat nápoji bohatými na bílkoviny. Obsahují široké spektrum bílkovin, pomaleji se vstřebávají a zasytí tudíž na delší dobu. Jestli chcete v práci zahnat hlad a nemáte možnost se v klidu u stolu najíst, poslouží skvěle jako kvalitní náhrada jednoho jídla. Neplaťte si je však s proteinovými nápoji pro sportovce. Ty obvykle obsahují pouze jeden druh bílkoviny a protože jejich účelem je rychlá výživa svalů, vstřebávají se naopak velmi rychle.
Dbejte na regeneraci a kvalitní spánek v tichu a tmě
Pro mnohé je zcela automatické, že přes den se pracuje a v noci se spí. Při směnném provozu to může být střídavě několik dní naopak. „Přerušovaný spánek a jeho nedostatek je totiž jeden z rizikových faktorů pro vznik civilizačních onemocnění a nadváhy. Proto je důležité nechat organismus zregenerovat,“ vysvětluje Martina Dvořáková. Podle ní není ani tak rozhodující, jak dlouho trvá, i když pod 6 hodin bychom neměli jít, ale zda je opravdu kvalitní. „Sledujte u sebe, jak se cítíte po probuzení. Jestli se nemůžete dostat z postele, odkládáte budík stále na později a pravidelně zaspáváte, nebyl váš spánek plnohodnotný,“ říká Martina Dvořáková. V takovém případě se doporučuje ulehnout někam, kde je tma a ticho bez rušivých vlivů jako venkovní doprava a jiné přirozené denní zvuky.
Tipy na zdravé vánoční cukrovinky
Praha, listopad 2018 – Milujete sladké, ale současně se snažíte jíst zdravě? Tácy plné výtečného cukroví jsou lákavé a sami nejlépe víte, jak to dopadá, když se přestanete v ochutnávání omezovat. Naštěstí však existují i recepty na zdravější variantu vánočních cukrovinek, kde najdete jen minimum cukru. Bez výčitek tedy můžete podlehnout pokušení a dopřát si i pár kousků navíc.
Linecká kolečka (suroviny na cca 25 koleček)
70g mandlové mouky
20g sušené syrovátky
1lž kypřící prášek do pečiva
2 vaječné žloutky
3 lžíce čekankového sirupu, popř. březový cukr
35g másla
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které nechám několik hodin odležet v lednici. Poté vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka nebo srdíčka dle libosti. Pečeme na pečicím papíře. Povychladnutí spojujeme marmeládou nebo čokoládovým krémem bez cukru.
Vanilkové rohlíčky (suroviny na cca 50 rohlíčků)
100 g mandlové mouky
100 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g másla
1 vajíčko
1 sáček KetoDiet proteinové vanilkové kaše
sušené sójové mléko na obalování
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet v lednici. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře. Ještě horké obalujeme v sušeném sojovém mléce.
Kokosky (suroviny na cca 50 ks kokosek)
250g strouhaného kokosu
Sníh ze 4 bílků
4 lžíce tučného tvarohu
1 kokosová tbl. příchuťová
namočit v rozpuštěné čokoládě
Suroviny smícháme v míse a lžící tvoříme kuličky, které pečeme na pečícím papíře při mírné teplotě, cca 160C až zezlátnou. Máčíme v rozpuštěné čokoládě.
Ořechovo-čokoládové kuličky (suroviny na cca 50 kuliček)
250 g mletých ořechů – vlašské/lískové
70% čokoláda – rozpustit
máslo
rumové aroma
čekankový sirup
obalit v kakau a skořici nebo v kokosu
Suroviny smícháme v míse a tvoříme kuličky. Obalujeme dle libosti ve skořici, v kakau nebo v kokosu.
200 g mletého máku
50 g nasekaných sušených brusinek nebo švestek
70 g čekankového sirupu
Sušené brusinky nebo švestky zalijeme vařící vodou a necháme chvíli nasáknout, vodu slijeme. Společně s mletým mákem rozmixujeme, přidáme čekankový sirup. Tvoříme kuličky, které necháme v chladu ztuhnout. Můžeme obalit v sezamovém semínku nebo ve skořici.