Zájem o zdravou výživu je často spojen s cílem, jako je snížení hmotnosti, budování svalové hmoty, posílení imunity nebo například zlepšení vzhledu pleti. Málokdy se však tento zájem týká i zdraví jater. Jejich správné fungování přitom ovlivňuje kondici celého organismu a má zásadní vliv nejen na stav pokožky či vlasů, ale i na celkovou energii a odolnost vůči infekcím. Jak tedy naše stravovací návyky ovlivňují zdraví jater a které potraviny jim obzvláště prospívají?
Játra jsou odpovědná za mnohé tělesné procesy – od produkce bílkovin, cholesterolu a žluči až po ukládání vitaminů, minerálů nebo sacharidů. Odbourávají také toxiny, jako je alkohol, léky a přirozené vedlejší produkty metabolismu. „Játra jsou klíčovým orgánem, kterým prochází veškerá krev opouštějící žaludek a střeva, než se dostane do zbytku těla. Zpracovávají nejen živiny, ale také například léky vstřebané ze zažívacího traktu, a mění je do forem, které tělo snáze využije. Udržovat játra v dobrém stavu je proto nezbytné pro celkové zdraví organismu,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.
Jak spolu souvisí výživa a játra?
Je tedy zřejmé, že výběr správných potravin může mít významný vliv nejen na zdraví samotných jater, ale také celého těla. Kromě již zmíněného alkoholu, drog a kouření játrům neprospívají ani tučná a smažená jídla, uzeniny a cukry a také všechny polotovary, přesolené, konzervované a průmyslově zpracované potraviny. „Nevhodná výživa může vést k celé řadě jaterních nemocí, z nichž aktuálně nejčastější je ztukovatění jater s metabolickou dysfunkcí – myšleno nadváhou nebo obezitou, diabetem 2. typu, nebo jinou metabolickou poruchou,“ upozorňuje doktor Lazák. Podle nedávno zveřejněné metaanalýzy trpí tímto chronickým onemocněním jater celosvětově více než 38 % dospělých. Ztukovatění jater přitom může přejít v zánět a později v cirhózu a je spojeno i s vyšším rizikem dalších mimojaterních chorob, jako jsou kardiovaskulární nemoci nebo chronické onemocnění ledvin.
Superpotraviny pro zdravá játra
Na druhou stranu mnoho potravin obsahuje sloučeniny, které prokazatelně zlepšují jaterní enzymy, chrání játra před hromaděním tuku a snižují zánět a oxidační stres. Patří mezi ně zejména olivový olej, česnek, ořechy, avokádo, borůvky, červená řepa, ale také například tučné ryby, jako je losos a makrela. A proč jsou tyto potraviny pro játra obzvlášť prospěšné? „Olivový olej, avokádo, ořechy nebo tučné ryby jsou skvělou volbou, protože jsou bohaté na zdravé tuky a antioxidanty, které chrání jaterní buňky před poškozením volnými radikály a zároveň podporují regeneraci jaterních buněk, čímž pomáhají snižovat hladinu tuku v játrech a následný zánět,“ vysvětluje odborník.
Je třeba zmínit, že pozitivní vliv na játra má také káva a zelený čaj. Studie prokázaly, že pití kávy pomáhá snižovat riziko trvalého poškození jater u lidí s chronickým onemocněním jater a také snižuje riziko cirhózy jater.Podobně příznivý účinek má i pití zeleného čaje, a to zejména u lidí se ztukovatělými játry.
Jak dále podpořit zdraví jater
Zařazení těchto potravin do jídelníčku tak podporuje nejen celkovou dobrou kondici jater, ale má také pozitivní vliv na metabolismus a kardiovaskulární systém. Jejich pravidelná konzumace může navíc významně přispět k prevenci a léčbě ztukovatění jater a dalších chronických jaterních onemocnění.
Kromě stravy je důležitý také celkový zdravý životní styl, vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu, kouření a jiným toxinům a pravidelný pohyb. Při podpoře celkové funkce a regenerace jater také pomáhají esenciální fosfolipidy. Tyto látky jsou podobné fosfolipidům, které jsou základními stavebními kameny buněčných membrán v játrech. Esenciální fosfolipidy mají schopnost se zabudovávat do membrán jaterních buněk a podporovat tak jejich strukturu a obnovovat narušené funkce. Esenciální fosfolipidy přírodního původu jsou obsaženy například v léčivém přípravku Essentiale®300 mg, který je volně dostupný v lékárnách.