Nemoc začíná ve střevech

Riziko nákazy koronavirem je stále reálné, naštěstí situaci zlepšila hygienická opatření. Můžeme však pro sebe udělat mnohem víc, než si mýt důkladně ruce a dodržovat odstupy. Důležité je myslet na posílení své obranyschopnosti. Právě imunitní systém nás může před nákazou ochránit, anebo alespoň zajistit, aby byl průběh nemoci co možná nejlehčí.

Imunitu dnes všichni řeší zejména v souvislosti s koronavirem, ale pravdou je, že bychom o ni měli důkladně pečovat celoročně. Zvlášť po zimě je naše obranyschopnost dost vyčerpaná. Je to důsledek menšího přísunu slunečného záření, střídání chladu a tepla a větší zátěže organismu.

Kde imunitní systém v těle sídlí?

To vám přesně neřekne žádný odborník. Nové poznatky však ukazují, že velmi důležitou roli pro naše zdraví hrají střeva. Jejich význam pro naši imunitu spočívá především v koloniích bilionů střevních bakterií, kterým se souhrnně říká střevní mikroflóra (mikrobiota). Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je kostní dřeň či slezina, a zásadně se podílejí na formování naší imunity hned po narození.

Mnohé studie za posledních několik let prokázaly souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy a dokonce i rakovinou. Trápí vás únava, zažívací obtíže, kožní vyrážky, bolesti, omezení pohybu či výkyvy nálad? Pak zpozorněte. Už starověcí lékaři věděli, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam.

Náš druhý mozek

Moderní věda myšlenky starověkých lékařů rozvinula. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit stravu. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky a patogeny, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se také tvoří důležité neurotransmitery, například známý hormon štěstí serotonin.

Propojení střevní mikroflóry a našeho imunitního systému je velmi komplexní záležitost, které mnohdy ani odborníci dokonale nerozumí. Jako laici si z toho můžeme odnést především to, že o střevní mikroflóru je potřeba svědomitě pečovat. Základem je samozřejmě strava bohatá na vlákninu a probiotika, která dobré střevní bakterie vyživují, napomáhají jejich množení a pomáhají udržovat křehkou rovnováhu.

Chytré mikroorganismy

Významnou roli hraje především tlusté střevo. Sídlí tu mikroorganismy, tedy střevní mikroflóra, která byla teprve nedávno uznaná jako další orgán. Jejich významná funkce spočívá ve fermentaci nestrávených organických látek z potravy, která se pak využívá i jako zdroj energie. Kromě toho upravují imunitní systém a regulují imunitní buňky. Mikrobiota brání růstu patogenních druhů mikroorganismů. Má vliv i na tvorbu hormonů a neurotransmiterů, které dokonce ovlivňují i naši náladu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 5-6.2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *