Lidský organismus potřebuje pro své fungování širokou škálu vitaminů, minerálních
látek a dalších živin, které zajišťují bezproblémový chod veškerých tělních procesů. Tyto látky tak mimo jiné příznivě ovlivňují činnost vnitřních orgánů a mají vliv na celkové zdraví jedince. Je-li tělo dlouhodobě vystaveno nedostatku některého prvku, může docházet ke značným zdravotním komplikacím a vážným onemocněním.
Jedním takovým prvkem, jehož nedostatek přímo ovlivňuje chod lidského organismu, je železo. Při jeho nedostatku trpíme chudokrevností. Typickým rysem je mj. bledá a mdlá pokožka, lámavé nehty a špatná kvalita vlasů, která může vést až k jejich nadměrnému vypadávání. Jestliže se potíže neléčí, oslabí se celý organismus a ztratí přirozenou imunitu.
Nejsnáze dostupný zdroj železa představují potraviny bohaté na minerální látky. Pro zajištění optimálního množství se doporučuje konzumovat tmavé bobulové ovoce, jako jsou borůvky a černý rybíz, dále sušené, nesířené meruňky, fíky nebo švestky, ze zeleniny pak červená řepa, špenát a další zelené listy. V jídelníčku by neměly chybět ani luštěniny, semínka, ořechy nebo maso, zejména hovězí a telecí. Železo můžeme doplnit také některým z potravinových doplňků.