Dna, které se přezdívá nemoc králů, vzniká v důsledku zvýšení hladiny kyseliny močové. Dochází k tomu nadměrnou konzumací nezdravých potravin a neaktivním životem. Jak onemocnění předcházet? A lze dnu léčit?
Zvýšená hladina kyseliny močové může být způsobena zvýšenou produkcí kyseliny močové při maligních onemocněních, nedostatečným vylučováním v důsledku poklesu ledvinných funkcí, nadměrnou konzumací alkoholu a nápojů slazených fruktózou. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi zpravidla vede k ukládání krystalů její soli do šlach, kloubů (dnavá artritida) a ledvin (dnavá nefropatie). Ty poté můžou vyvolat silně bolestivé zarudnutí, které může přejít do akutního dnavého záchvatu.
Dna neboli pakostnice nejčastěji postihuje palec u nohy. „Postižené místo bývá horké, oteklé, velmi zarudlé a bolestivé. Kůže bývá napjatá a lesklá, čemuž se říká ´fenomén zrcátka´. Nástup dnavého záchvatu může být doprovázen horečkou a dochází k němu nejčastěji v noci nebo časných ranních hodinách. Může trvat několik hodin nebo několik týdnů, obvykle trvá 7 až 14 dnů. Bolest i otok poté sice ustoupí, ale samotná nemoc v těle zůstává. Dnavý záchvat může proběhnout pouze jednou za život, ale také se může v budoucnu opakovat,” vysvětluje odborná konzultantka BENU lékáren, PharmDr. Ivana Lánová.
Celá nemoc povětšinou začíná obdobím, kdy postižený ještě nepociťuje žádné obtíže. Takový čas bez výrazných projevů může trvat i déle než rok, i přesto, že je hladina kyseliny močové v těle dlouhodobě zvýšená. V další fázi obvykle nastupují potíže v podobě oteklých kloubů. Od bolesti uleví ledové obklady nebo jiné vhodné prostředky chladící postižené místo. Zásadní je dieta s vyloučením alkoholu, nápojů slazených fruktózou a s příjmem nízkopurinových potravin. Může být také nasazena medikace.
Pouhých 10 % lidí trpí dnou v návaznosti na rodinnou dědičnost. V naprosté většině si postižený komplikace bohužel způsobí sám. Nejlepší prevencí i následnou léčbou dny jsou pestrá a vyvážená zdravá strava a pravidelný a dostatečný pohyb. „Pacienti se tak musí vyhnout hlavně hovězímu a vepřovému masu, zvěřině, masovým vývarům i uzeninám. Vysoce škodlivý je alkohol, čokoláda, kakao, nápoje slazené fruktózou. Nevhodné je kandované ovoce, sušené ovoce v polevě, povidla a džemy. Mezi zcela nežádoucí patří smažená, ostrá a kořeněná jídla. Bývá tak naprosto nezbytné se vyhnout pokrmům z restaurací,” zdůrazňuje Lánová.
Za vhodné se naopak označuje zařazení dušeného vepřového, králičího a výjimečně drůbežího masa. Z mléčných výrobků se za prospěšné považují mléko, nízkotučný tvaroh, jogurty, brynza a tvrdé a tavené sýry. Mezi povolenou zeleninu a ovoce se řadí rajčata, brambory, okurky, papriky, cibule, avokádo, jahody, bobulové ovoce, meruňky, ananas a hrušky. Připouští se také pochutiny v podobě cereálií, piškotového a třeného těsta nebo také tvarohové a ovocné moučníky.
Důležitá při dně je tedy změna stravovacích návyků a důraz na dodržování zásad zdravého životního stylu. Zásadní je také dostatečný pitný režim, kdy je nejvhodnější pramenitá nesycená voda. Při výběru pohybových aktivit je dobré se zaměřit na aerobní sporty, mezi které patří jízda na kole, rychlá chůze, plávání nebo třeba aerobic. V případě, že je dna spojena s dalším onemocněním, je vždy nutné případně užívanou medikaci konzultovat s lékařem. Pacienti si také mohou nechat informativně změřit orientační hladinu kyseliny močové z kapky krve z prstu ve vybraných lékárnách.