Zelené potraviny je ustálený pojem, který zahrnuje skupiny „superpotravin“ s vysokým obsahem živin. Nejznámější a nejdostupnější je chlorela, spirulina a mladý ječmen. Zatímco ječmen je mladá tráva, chlorela a spirulina jsou jednobuněčné řasy. Mezi hlavní rozdíly mezi chlorelou a spirulinou patří barva, tvar řasy, nutriční složení a chuť.
Chlorela, nebo spirulina?
Obě řasy mají své výhody a jsou považovány za významný zdroj biologicky aktivních látek. Zvolit jednu nebo druhou můžete na základě osobních preferencí a potřeb. Možností je také jejich kombinace. Chlorela je díky vysokému obsahu chlorofylu více využívána v detoxikačních programech, spirulina zase k nutričnímu obohacení jako komplexní zdroj vitaminů a minerálů.
Spirulina je modrozelená sinice, která vděčí za svoji barvu speciálním pigmentům a vysoké koncentraci chlorofylu. Je velmi bohatá na bílkoviny, železo, draslík, hořčík a vitaminy skupiny B. Zásadní je, aby byla pěstována přirozeným způsobem v nádržích s čistou a čerstvou vodou. Spirulina má na rozdíl od chlorely sladší chuť, proto ji lze lépe zapojit do zdravých krémových dezertů.
Chlorela je druh jednobuněčné mikroskopické zelené řasy, která je díky svým účinkům považována za superpotravinu. Je bohatá na fytonutrienty, obsahuje aminokyseliny, betakaroten, draslík, hořčík, biotin a další biologicky aktivní látky, které podporují zdraví. Nejzajímavější na chlorele je vysoké množství chlorofylu, který je přírodním detoxikačním prostředkem.
Chlorofyl je pigment, který dodává rostlinám zelenou barvu. V naší stravě má velký význam. Je silně protizánětlivý, pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy, neutralizuje volné radikály, stimuluje růst prospěšných bakterií ve střevech, podporuje trávení, čistí krev a aktivuje důležité enzymy. Největším přírodním zdrojem chlorofylu je právě chlorela. Obsahuje ho dokonce 2x více než spirulina.
Zelené potraviny v tabletách i v prášku
Pokud už jste se rozhodli svůj jídelníček obohatit o zelené potraviny, teď už jen zbývá vybrat si tu nejvhodnější formu. Kromě bio kvality a osvědčené značky máte možnost chlorelu i spirulinu konzumovat buď v tabletkové nebo práškové formě. Každá z nich má své výhody a nejlepší je v praxi otestovat, co vám bude sedět více. Tabletkovou formu nejčastěji volí lidé, kterým vyhovuje tabletky jednoduše spolknout nebo dokonce rozkousat. Prášková forma se lehce rozmíchá a chuťově téměř ztratí ve smoothie či zeleninové šťávě.