Pozvání na čaj

Cesta do nebe vede kolem čajové konvice, praví staré anglické přísloví a skrývá se v něm velká pravda. Léčivé účinky čaje byly známé už dva tisíce let před naším letopočtem. Zvláště v zimě se rádi rozmazlíme voňavým šálkem, a to nejen proto, že nám chutná a příjemně zahřeje. Tento čistě přírodní nápoj je doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami. Chcete vědět více?

Kdo by odolal lahodnému a omamně vonícímu hrnku horkého čaje? Podle dochovaných legend byl čaj objeven před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem, který velmi záhy zjistil, že lístky této rostliny (čajovník čínský neboli Camellia sinensis) mají až zázračné ozdravující účinky.

Dnes známe nesčetně druhů a všechny nabízejí celou řadu benefitů pro naše zdraví. Samotný čaj neobsahuje žádné tuky ani cukry, naopak je v něm obsaženo podle vědců až 400 různých léčivých a tělu prospěšných látek. Ne nadarmo ho staří Číňané považovali za hlavní ingredienci do elixírů nesmrtelnosti.

Obávaný kofein

Říkáte si, jestli je čaj skutečně to pravé, když obsahuje stejně jako káva kofein, před kterým lékaři často varují? Obavy stranou! Kofein je látka přirozeně se vyskytující v mnoha rostlinách, která se vyznačuje povzbuzujícími účinky na nervový systém, stimuluje mozkové funkce (zvyšuje tedy výkonnost a pozornost) i metabolismus a zmírňuje únavu.

Navíc jde o tzv. diuretikum, které zlepšuje funkci ledvin. Kofein také napomáhá svalové činnosti, aniž by se zvyšoval krevní tlak a zatížilo srdce. Škodlivý může být ve větším množství pouze pro osoby, které jsou na jeho účinky velmi citlivé. Stimulující účinek kofeinu (teinu) v čaji má pozvolný náběh s delší dobou trvání, než je tomu u kávy, která funguje okamžitě, ale krátce.

Zázračný elixír v šálku

Co všechno dokáže nabídnout kvalitní čaj? Látky v něm obsažené posilují cévy a srdce, tudíž se snižuje riziko infarktu, mozkové mrtvice a žilní trombózy. Popíjení čaje doporučují také stomatologové – několik šálků za den totiž obsahuje doporučenou denní dávku fluoridu, který zabraňuje osteoporóze (podporuje hustotu kostí) a chrání zubní sklovinu před kazy.

Pokud si ho dopřáváte několikrát denně, děláte hodně také pro své trávení; čaj zlepšuje stav střevní mikroflóry a zklidňuje žaludek. A co víc! Každý čaj, nejen zelený, jak se někdy nesprávně uvádí, má významné protirakovinové účinky. Podle dlouhodobých výzkumů se pravidelné pití čaje podílí na nižším výskytu nádorových onemocnění.

Takzvané polyfenoly, obsažené v rostlině čajovníku, pozitivně ovlivňují krevní tlak a snižují hladinu cukru i škodlivého cholesterolu v krvi. Pojďte se seznámit s jednotlivými druhy tohoto veskrze dokonalého nápoje, některé možná ještě neznáte.

Zelený (nejen) proti rakovině

Neprochází procesem fermentace, proto si lístky zachovávají krásně zelenou barvu. Je obrovským zdrojem vitaminu C (jeho množství se liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře), má výrazné antibakteriální a antioxidační účinky. Obsahuje velké množství minerálu selenu, díky tomu působí preventivně proti nádorovým onemocněním (zabraňuje mutaci buněk).

Prospěšně působí při potížích se žaludkem a střevy, reguluje krevní tlak, pomáhá při hyperfunkci štítné žlázy, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a výborně detoxikuje játra. Na jeho chuť si ale musíte zvyknout, kvůli většímu obsahu tříslovin je trochu trpký.

Černý pro zdravé srdce

Černý čaj se dostal do Evropy ve 12. století a jeho popularita rychle vzrostla. Oproti čaji zelenému je charakteristický delší dobou oxidace, intenzivnější barvou i vůní a vyšším obsahem kofeinu.

Ten preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost srdce, mozku, oběhového systému, udržuje cévní stěny pružné a zároveň snižuje riziko aterosklerózy. Vysoký obsah polyfenolů v tomto čaji brzdí vstřebávání „špatného“ cholesterolu do krve, brání vzniku krevních sraženin a pozitivně působí na zdraví trávicího traktu.

Černý čaj prospěje vaší imunitě, budete odolnější vůči virům a bakteriím a výborně funguje také jako prevence vzniku cukrovky. Za zmínku stojí dále obsah draslíku, fluoru a vitaminu B1, takže budete pomaleji stárnout, pleť zůstane déle pružná a bez vrásek a snadněji se ubráníte stresu a vyčerpání!

Bílý pomůže linii

Často se mu přezdívá čaj císařů a první zmínky o něm jsou staré více než tisíc let. Čaje bílé a žluté jsou vzácné a pěstují se jen na několika málo místech světa. Při zpracování se pouze lehce spařují, a pak se vysoušejí na pánvích. Na jejich výslednou kvalitu má velký vliv ruční práce.

Chuť je velmi jemná a bílým se nazývá podle stříbřitých chloupků, které se objevují výhradně u nejmladších lístků čajovníku. Proto je doslova napěchován vitaminy, minerály a antioxidanty. Stojí za to tento mok objevit, je to téměř univerzální recept pro zdravé a energií nabité tělo, bystrou mysl a také krásnější křivky. Nejen, že totiž umí zabránit vzniku nových tukových buněk, ale pomáhá spalovat ty již existující.

Díky vysokému obsahu antioxidantů působí taktéž jako jedna z možností prevence proti rakovině.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 01-02.2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *