Názory na první jídlo dne se dost různí. Někdo tvrdí, že je třeba tělo „nakopnout“ nejpozději do jedné hodiny od probuzení, ale poslední poznatky spíše ukazují, že čas ani frekvence jídla během celého dne nerozhoduje, že záleží na celkovém příjmu energie. „Stejně jako jsou různé názory, jsou různí i lidé, každému zkrátka vyhovuje něco jiného, a každý by měl poslouchat své tělo,“ říká Ing. Lukáš Vrána z Cambridge Weight Plan (na obr.).
„Obecně se dá určitě doporučit ranní hydratace, tedy pití asi 0,5 litru kvalitní vody, nejlépe s citronem, a konzumace ovoce, které vás hned nastartuje, a dobře udělá i vašemu zažívání. A nejen zažívání prospěje i zmíněný ranní půst. Metoda přerušeného nebo také tzv. krátkého půstu doporučuje pravidelně (alespoň 2x týdně) poskytnout tělu prostor k vyčištění. Bylo vědecky dokázáno, že k ´samočištění´ buněk začne docházet po 15-17 hodinách bez jídla. Přerušovaný půst prokazatelně zvyšuje sekreci lidského růstového hormonu, zmírňuje chronické záněty, inzulinovou rezistenci, normalizuje krevní tlak a zvyšuje podíl čisté hmoty těla bez tukových tkání (lean body mass). Dokáže dokonce zlepšit fungování mozku, a to díky zvýšené produkci BDNF, bílkoviny, která chrání mozkové buňky před změnami spojenými s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Zatímco velký půst je náročný a vyžaduje velkou dávku vůle, krátký půst zvládne každý“, radí Ing. Vrána.